Biowinkel4you heeft een nieuwe naam: Biowinkel-plus. Moeite met bestellen? Neem contact met ons op, we helpen je graag.
Blog
Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offertepagina om jouw offerte aan te vragen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Verdello citroen
16-07-2025
Een groene citroen? Jazeker! Op dit moment is de verdello citroen bij ons verkrijgbaar. De verdello citroen is een bijzondere variant van de citroen, afkomstig uit Sicilië, Italië. Het is geen apart ras zoals vaak gedacht wordt, maar eerder een seizoensgebonden groeifase van de citroenplant.
Herkomst en groeiwijze
De verdello citroen komt van Sicilië, met name rond de regio’s zoals Siracuse. Hij is exclusiever en minder wijdverspreid dan de standaard citroenvarianten. Hij wordt geoogst in de zomer (juli tot september), in tegenstelling tot de klassieke winteroogst. Hierdoor is hij meestal enkel verkrijgbaar in de zomer.
Uiterlijk
Hij is groenig-geel of zelfs volledig groen, ondanks dat de vrucht rijp is. De kleur is misleidend, en dat geeft de verdello zijn unieke charme. De schil is dunner dan bij...
De yoghurt met kaas zorgt voor een heerlijk romig laagje op de cannelloni.
Ingrediënten – 2 personen
6 lasagnebladen
1 ui
1 prei
40 gram bleekselderij
300 gram paddenstoelen
1 eetlepel olijfolie
50 gram ongezouten noten
peper
2 theelepels Provençaalse kruiden
40 gram pikante geraspte kaas
75 ml halfvolle yoghurt
Materialen
Ovenschaal (2 liter)
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C.
Stap 2: Kook de lasagnebladen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Neem de bladen vervolgens uit het water en leg afgedekt naast elkaar.
Stap 3: Maak de groente schoon. Snijd de ui klein, de prei in ringen, de bleekselderij in reepjes en de paddenstoelen in plakken.
Stap 4: Verwarm de olie en fruit de ui en groene selderij 2 minuten. Bak de paddenstoelen en prei kort mee.
Stap 5:...
Recept: Groenteroerbak met gehaktballetjes en rijst
09-07-2025
Gedraaid lekker!
Ingrediënten – 2 personen
150 gram zilvervliesrijst
1 (kleine) aubergine
1 (kleine) ui
1 (kleine) courgette
180 gram rundertartaar
peper, tijm
1 teentje knoflook
2 eetlepels olie
6 blaadjes basilicum
Bereiding
Stap 1: Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Stap 2: Was de aubergine en snijd hem in blokjes. Pel de ui en snijd hem klein. Was de courgette en snijd hem in blokjes.
Stap 3: Maak de tartaar aan met peper, wat tijm en het uitgeperste teentje knoflook. Vorm er balletjes van.
Stap 4: Verwarm de olie en bak hierin de tartaarballetjes bruin.
Stap 5: Roerbak de blokjes aubergine, de courgette en de ui enkele minuten mee. Warm het geheel goed door.
Stap 6: Was de basilicum en knip het klein.
Stap 7: Maak de groente op smaak met...
Je zorgt al goed voor jezelf door biologisch te eten, maar hoe vaak neem jij tijd voor jezelf? Een klein geluksmoment waarin je ontsnapt aan de drukte van de dag? Na zo’n moment voel je je opgeladen en ontspannen. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Zet jezelf daarom op de eerste plek met onze kleine geluksmomentjes.
Beweeg
Sport helpt niet alleen je lichaam, maar ook je hoofd ontspannen. Tijdens het bewegen maak je gelukshormonen (endorfine en dopamine) aan die stress verminderen. Of je nu kiest voor een intensieve work-out of een ontspannen wandeling in het bos, kies een vorm van beweging die bij je past.
Creëer je eigen wellnessmoment thuis
Ontspanning hoeft niet buitenshuis. Met een warm bad, scrub en voedende bodyolie breng je het wellnessgevoel gewoon naar je eigen badkamer. De producten van Weleda zijn...
Als u uw boodschappen doet is het u misschien al wel eens opgevallen, een roze vakje met een wit vinkje erin en een keurmerk onder aan de pagina van de website. Biowinkel+ is lid van WebwinkelKeur, omdat wij u als klant een aantal zekerheden willen geven. Het is toch fijn om te weten dat de bestelling die je plaatst wordt geleverd en dat de webwinkel die je bezoekt veilig is?
WebwinkelKeur heeft daarom een aantal badges ontwikkeld. Als een webwinkel een bepaalde badge heeft, toont dit aan dat de webwinkelier op dat punt is gecontroleerd en aan de eisen van WebwinkelKeur voldoet.
Biowinkel+ badges:
De review badge: Van reviews kun je als consument leren hoe het er aan toe gaat bij een webwinkel. En wij kunnen bij Biowinkel+ natuurlijk ook van u leren, als u een review plaatst.
De Hart voor de zaak badge: Een goede...
Een vegetarisch recept waar je helemaal de blits mee maakt.
Ingrediënten – 2 personen
100 gram prei
1 aubergine
2 tomaten
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook
Italiaanse kruiden
125 gram witte bonen (uitlekgewicht)
25 gram ongezouten amandelen
2 wraps
peper
Bereiding
Stap 1: Maak de groente schoon. Snijd de prei in ringen en de aubergine en de tomaten in blokjes.
Stap 2: Bak de prei zacht in de olie. Voeg de aubergine en de tomaten toe en pers het teentje knoflook erboven uit. Smoor de groente in 10 minuten zacht. Breng het op smaak met peper en Italiaanse kruiden.
Stap 3: Spoel de witte bonen in een zeef af en laat ze goed uitlekken. Warm ze op met de groente.
Stap 4: Hak de amandelen grof.
Stap 5: Verwarm de wraps in een pan of in de magnetron.
Stap 6: Verdeel het groentemengsel en...
Met dit recept gooi je nooit meer brood weg! Ook perfect om restjes groente in te verwerken.
Ingrediënten – 2 personen
8 bruine boterhammen
2 eetlepels olie
400 gram groentemix, zoals prei, wortel en paprika
2 theelepels kerriepoeder
3 eieren
1 eetlepel volkorenmeel
40 gram milde geraspte kaas
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 2: Snijd de korsten van de boterhammen.
Stap 3: Bestrijk de bakvorm met de helft van de olie en bekleed de bodem en zijkanten met het brood.
Stap 4: Bak de broodbodem 5 minuten in het midden van de oven.
Stap 5: Was en snijd de groente en bak samen met de kerrie in een pan in de rest van de olie in 8 minuten gaar.
Stap 6: Klop de eieren los en meng het meel erdoor.
Stap 7: Verdeel de groente over de bodem. Schenk het eiermengsel erover en...
Appel geeft deze couscoussalade een frisse en zoete smaak.
Ingrediënten – 2 personen
2 bosuien
½ sinaasappel
1 appel
2 eetlepels olie
300 ml water
150 gram couscous
250 gram rettich
1 wortel
½ theelepel kaneel of speculaaskruiden
50 gram walnoten
6-10 blaadjes munt
Bereiding
Stap 1: Was de bosuien en snijd in ringen. Boen de sinaasappel schoon. Rasp wat van de schil en pers uit. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Stap 2: Verwarm de olie en bak hierin de appelblokjes en de bosui in een paar minuten zacht.
Stap 3: Breng het water aan de kook.
Stap 4: Doe de couscous in een kom en schenk het water erover. Roer met een vork door. Laat 10 minuten afgedekt staan.
Stap 5: Maak de rettich en de wortel schoon en rasp de groente grof. Maak op smaak met wat...
Recept: Champignonragout met noten, sperziebonen en rijst
18-06-2025
Zelfgemaakte ragout is lekker en niet moeilijk.
Ingrediënten – 2 personen
150 gram zilvervliesrijst
400 gram sperziebonen
1 ui
1 teentje knoflook
250 gram (kastanje)champignons
50 gram ongezouten gemengde noten
1 eetlepel olie
150 ml water
peper
1 eetlepel volkorenmeel
2 eetlepels (vegan)roomkaas
Bereiding
Stap 1: Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Stap 2: Maak de sperziebonen schoon. Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui klein. Maak de champignons schoon en snijd in vieren.
Stap 3: Hak de noten grof, rooster in een droge pan en laat afkoelen.
Stap 4: Kook de sperziebonen in weinig water in 10 minuten gaar.
Stap 5: Verwarm de olie en fruit hierin de ui en de hele knoflook zacht. Schenk vervolgens het water erbij. Voeg de champignons toe en kook dit een paar minuten...
Horizon Natuurvoeding is gespecialiseerd in de productie van biologische notenpasta's en de import van biologische noten, zuidvruchten en zaden. Horizon streeft naar een ideale wereld waarin steeds meer mensen genieten van 100% biologisch eten. Dit geldt ook voor het ideaal om in harmonie met de natuur te leven. Hier maakt het bedrijf zich sinds 1978 hard voor. Het is voor Horizon vanzelfsprekend dat alle producten in het assortiment biologisch zijn, daarin doet het bedrijf geen concessies. Daarom worden bijna alle grondstoffen direct in het land van oorsprong gekocht. Meestal van boeren en verwerkers waarmee al jarenlang wordt samengewerkt.
100% Biologische pindakaas, noten- en zadenpasta’s
Horizon is producent van 100% biologische pindakaas, noten- en zadenpasta’s. In de eigen productielijn worden ze verwerkt...
Met dit kiprecept maak je helemaal de blits.
Ingrediënten – 2 personen
1 citroen
1 eetlepel ketjap manis
mespunt sambal
½ teentje knoflook
200 gram kipfilet
stuk komkommer
stukje rode peper
5 takjes koriander
2 eetlepels olie
¼ krop ijsbergsla
1 bosje radijs
150 gram snoeptomaatjes
Materialen
4 houten satéprikkers
Bereiding
Stap 1: Boen de citroen schoon en rasp wat van de schil.
Stap 2: Maak een marinade van 1 eetlepel citroensap, wat geraspte citroenschil, de ketjap, de sambal en de uitgeperste knoflook.
Stap 3: Snijd de kipfilet in mooie blokjes en schep ze door de marinade. Laat de kip afgedekt hierin minstens 1 uur in de koelkast marineren.
Stap 4: Was het stuk komkommer, de rode peper en de koriander. Snijd het stuk komkommer in hele kleine blokjes, de peper...
Simpel, smaakvol en hartverwarmend. Deze uiensoep met krokante broodreepjes is een topper!
Ingrediënten – 2 personen
250 gram rode uien
1 eetlepel olie
peper
1 teentje knoflook
½ eetlepel tomatenpuree
paprikapoeder
tijm
300 ml water
¼ (groente)bouillontablet
2 volkoren boterhammen
Bereiding
Stap 1: Pel de uien en snijd in halve ringen.
Stap 2: Bak de ui in de olie glazig.
Stap 3: Voeg peper toe en pers de knoflook erboven uit.
Stap 4: Bak de tomatenpuree kort mee.
Stap 5: Voeg wat paprikapoeder en tijm, het water en het stukje bouillontablet toe en breng dit aan de kook.
Stap 6: Laat de soep 15 minuten zacht koken.
Stap 7: Rooster de boterhammen, snijd in repen en serveer bij de soep.
Asperges hebben maar weinig nodig om het lekker te maken. Met dit makkelijke recept maak je de asperges op smaak met bosui en noten. Serveer er aardappelen bij.
Ingrediënten – 2 personen
500 gram (kriel)aardappelen
3 eetlepels olie
750 gram witte asperges
1 bosui
50 gram walnoten
Bereiding
Stap 1: Was de aardappelen en kook in weinig water in 8-10 minuten gaar. Giet af en bak de aardappelen in de helft van de olie aan alle kanten goudgeel.
Stap 2: Schil de asperges en snijd het harde uiteinde er af. Snijd de asperges in stukken. Kook de onderste stukken van de asperges 4 minuten in weinig water. Voeg dan de rest toe en kook de aspergestukken nog 4-6 minuten.
Stap 3: Maak de bosui schoon en snijd klein. Bak de bosui zacht in de rest van de olie.
Stap 4: Hak de noten grof.
Stap 5: Meng de bosui en...
Rauw Power - Wat is het verschil tussen Kefir en Oerkefir?
11-06-2025
De Rauw Power Kefir wordt gemaakt met een gevriesdroogde kefircultuur en is 24 uur gefermenteerd. De Oerkefir wordt gemaakt met kefirkorrels, ook wel kefir "plantje" genoemd. Dit is een levende cultuur. Deze is 36 uur gefermenteerd. De Oerkefir bevat daardoor onder andere meer verschillende gisten. Dat proef je. Oerkefir geeft meer een tintelend mondgevoel.
Beiden zijn een weldaad voor het spijsverteringskanaal. Mensen die veel last hebben van een moeilijke stoelgang of van de gisten kunnen beter niet de oerkefir gebruiken.
Ieder mens uniek! Ervaar zelf welke variatie het beste bij u past.
Klik hier om Kefir, Oerkefir of één van de andere producten van Rauw Power te bestellen.
Gekruid recept met tofu, zilvervliesrijst, champignons, curry en peper.
Ingrediënten – 2 personen
150 gram zilvervliesrijst
150 gram tofu
peper
gemalen komijn
400 gram champignons
2 bosuien
1½ eetlepel kerriepoeder
2 eetlepels olie
1 eetlepel kokosmelk
citroensap
50 ml halfvolle yoghurt
Bereiding
Stap 1: Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Stap 2: Laat de tofu uitlekken, snijd in blokjes en bestrooi met peper en gemalen komijn.
Stap 3: Maak de champignons schoon en snijd in plakjes.
Stap 4: Was de bosui en snijd in ringen. Houd een deel apart voor garnering.
Stap 5: Verwarm olie in een pan en bak de rest van de bosui met de kerriepoeder zacht. Bak de tofu kort mee. Roerbak vervolgens de champignons enkele minuten mee. Voeg tot slot de kokosmelk toe en laat dit nog...
Recept: Pastasalade met groentelinten en amandelsaus
11-06-2025
Deze pastasalade verrast in smaak, vorm en textuur.
Ingrediënten – 2 personen
1 courgette
150 gram volkoren pasta
1 (oude) bruine boterham
1 teentje knoflook
2 tomaten
10 gram verse basilicum
60 gram ongezouten amandelen
citroensap
1 wortel
Bereiding
Stap 1: Was de courgette en schaaf in linten.
Stap 2: Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de laatste minuut de courgettelinten mee.
Stap 3: Week het brood in wat water.
Stap 4: Pel de knoflook en hak grof. Was de tomaten en snijd in stukken. Was de basilicum en hak grof.
Stap 5: Druk het water uit het brood en pureer met de amandelen, knoflook, tomaten en basilicum met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde saus.
Stap 6: Breng de saus op smaak met citroensap.
Stap 7: Maak de wortel schoon en schaaf in...
Circle of life…
Voor La Vida Vegan staat duurzaamheid centraal in haar filosofie. Ze verbetert continu haar energie-efficiëntie, gebruikt recyclebare verpakkingen en voedt haar productie met 100% groene energie.
In 2024 werden bijna alle La Vida Vegan chocoladepasta's gemaakt met duurzaam geproduceerde ingrediënten, wat hielp om de impact op het milieu te verminderen. Samen met klanten en leveranciers zet La Vida Vegan zich in om voedselverspilling verder te verminderen.
Bij La Vida Vegan wordt er naar gestreefd om jongere generaties te inspireren. Dit doet zij door leerprogramma's aan te bieden die gericht zijn op duurzaamheid, om zo de milieuwaarden en praktijkkennis door te geven.
Klik hier om de La Vida Vegan chocoladepasta's van Brinkers Food te bestellen. Wist je al dat de...
De eierkruim geeft de bloemkool een smaakvolle twist.
Ingrediënten – 2 personen
500 gram aardappelen
400 gram bloemkool
1 ei
2 vegetarische burgers
2 eetlepels olie
1 sjalot
nootmuskaat
peper
100 ml halfvolle melk
Bereiding
Stap 1: Schil de aardappelen en kook in weinig water in 20-25 minuten gaar.
Stap 2: Maak de bloemkool schoon. Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de stelen in stukjes. Kook in weinig water in 6-8 minuten gaar.
Stap 3: Kook het ei in 8-10 minuten hard.
Stap 4: Bak de vegetarische burgers in de helft van de olie lichtbruin.
Stap 5: Pel de sjalot en snijd klein. Bak de sjalot in de rest van de olie zacht.
Stap 6: Pel het ei en hak klein. Meng het eierkruim door de sjalot en breng op smaak met wat nootmuskaat.
Stap 7: Breng de melk aan de kook.
Stap 8: Maak van...
Ideaal om je restjes mee op te maken.
Ingrediënten – 2 personen
4 eieren
50 ml halfvolle melk
peper
2 eetlepels olie
25 gram spinazie
2 tomaten
2 aardappelen (gekookt)
8 takjes verse bieslook
2 eetlepels (vegan) roomkaas
Bereiding
Stap 1: Kluts de eieren met de melk en wat peper in een kom.
Stap 2: Verhit een eetlepel olie in een pan en bak de helft van het mengsel op lage stand tot een omelet. Bak daarna nog een omelet in de rest van de olie. Laat de omeletten vervolgens afkoelen.
Stap 3: Was de spinazie, laat uitlekken en hak grof. Was de tomaten en snijd in blokjes. Snijd de aardappelen in blokjes. Was de bieslook en snijd fijn.
Stap 4: Meng de zuivelspread met de bieslook. Smeer een lepel zuivelspread op iedere eiwrap. Voeg vervolgens de spinazie, tomaat en aardappelen toe en rol op.
Tip:...
Kefir is een gefermenteerd zuivelproduct dat bekend staat om zijn zure smaak en romige textuur. Het wordt gemaakt door kefirkorrels, kleine gelatineachtige balletjes van bacteriën en gist, te combineren met melk. De korrels initiëren het fermentatieproces door de lactose in melk af te breken en om te zetten in melkzuur, wat kefir zijn zure smaak geeft.
Kefir wordt verondersteld zijn oorsprong te hebben in het Kaukasusgebergte en wordt al eeuwenlang geconsumeerd in Oost-Europa en delen van Azië. Het wordt vaak omschreven als een probiotische drank omdat het verschillende gunstige bacteriën en gisten bevat die de darmgezondheid en spijsvertering kunnen bevorderen.
Om kefir te maken, worden de kefirkorrels toegevoegd aan melk en gedurende 24, of 36 uur (oerkefir) gefermenteerd. Tijdens dit fermentatieproces...
Smaakvolle bami met knapperige pinda's en ei.
Ingrediënten – 2 personen
½ komkommer
1 prei
200 gram wortel
1 rode peper
100 gram taugé
1 ui
10 gram verse bladselderij
azijn
1 eetlepel ongezouten pinda's
½ theelepel kurkuma
½ theelepel laos
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel korianderzaad
150 gram mie (egg noodles)
2 eetlepels olie
2 eetlepels ketjap manis
4 eieren
Bereiding
Stap 1: Was de groente en selderij. Pel de ui.
Stap 2: Snijd de komkommer in plakjes, hak de selderij klein en maak er met de azijn een salade van. Snijd de prei, wortel, ui en rode peper klein.
Stap 3: Hak de pinda's grof.
Stap 4: Maak een kruidenmix door de kurkuma, laos, het komijnzaad en korianderzaad te mengen.
Stap 5: Bereid de mie volgens de aanwijzingen...
Restjes groente of oud brood in huis? Maak deze groentetaart en voorkom verspilling.
Ingrediënten – 2 personen
6 (oude) bruine boterhammen
1 ui
1 teentje knoflook
300 gram restjes groente, zoals aubergine, courgette en paprika
(olijf)olie
peper
Italiaanse kruiden
2 eieren
100 ml halfvolle yoghurt
40 gram pikant geraspte kaas
1½ eetlepel volkorenmeel
2 tomaten
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 2: Bestrijk een springvorm met wat olie. Bekleed de wanden en bodem van de vorm vervolgens met het brood.
Stap 3: Pel de ui en knoflook en snijd klein. Maak de groente schoon en snijd in stukjes.
Stap 4: Bak de ui en knoflook in de olie zacht. Voeg de groente toe en roerbak beetgaar. Breng de groente op smaak met peper en Italiaanse kruiden.
Stap 5: Verdeel het...
Slechts 6% van de wijngaarden wereldwijd is biologisch. Dat betekent dat er nog steeds veel gif gespoten wordt in de wijngaarden. De wijnen van Neleman zijn biologisch, vegan en gemaakt van lokale druivenrassen, zo ook de Nucli Tempranillo Bobal Organic.
Nucli is het Catalaanse woord voor kern, in dit geval de essentie van goede wijn. Deze prachtig heldere biologische rode wijn is een blend van tempranillo en bobal druiven.
Smaak
Deze uit Spanje afkomstige Tempranillo Bobal barst van het donkerrode en zwarte fruit als overrijpe pruimen en bramen en je proeft cassis, met een tikje eiken, wat hem zachte tannines geeft in de afdronk. Heerlijke toegankelijke ronde rode wijn, lekker om zo te drinken of te combineren met licht kruidige schotels. Zalig bij onder andere Italiaans eten met tomaat, zoals caprese. Licht gekoeld is deze...
Recept: Zoete aardappel met broccoli en sinaasappeldressing
19-05-2025
Lekker met kip en zoete aardappel.
Ingrediënten – 2 personen
500 gram zoete aardappel
2 eetlepels olie
½ teentje knoflook
200 gram kippendijfilet
peper
500 gram broccoli
½ rode peper
1 sinaasappel
Bereiding
Stap 1: Boen de zoete aardappelen schoon en snijd ze in blokjes.
Stap 2: Verwarm de olie en bak hierin de blokjes aardappel in ca. 10 minuten gaar. Pers het teentje knoflook er boven uit.
Stap 3: Snijd de kip in repen en bestrooi ze met peper. Bak de kip vervolgens in de hete olie in 8 minuten gaar en bruin.
Stap 4: Maak de broccoli schoon. Verdeel de groente in roosjes, schil de steel en snijd de steel in stukjes. Kook de broccoli in weinig water net gaar.
Stap 5: Snijd het stukje peper klein.
Stap 6: Boen de sinaasappel schoon en rasp wat van de schil. Pers de sinaasappel...
Pittige spitskool gecombineerd met zacht smakende linzen.
Ingrediënten – 2 personen
1 eetlepel sesamzaad
450 gram spitskool
2 uien
½ rode peper
150 gram champignons
250 gram linzen (uitlekgewicht, pot)
25 gram walnoten
2 eetlepels olie
2 theelepels tomatenpuree
50 ml water
Bereiding
Stap 1: Rooster het sesamzaad in een droge pan goudgeel.
Stap 2: Maak de spitskool schoon en snijd in smalle repen. Pel de uien en snijd klein. Maak de rode peper schoon en snijd in reepjes. Maak de champignons schoon en snijd in vieren. Spoel de linzen af en laat in een zeef uitlekken. Hak de walnoten grof.
Stap 3: Verwarm de helft van de olie en bak hierin de helft van de ui glazig. Roerbak de kool, peper en tomatenpuree enkele minuten mee. Voeg vervolgens het water toe en laat de kool met een deksel op de pan...
Begin jaren ’90 ging Herman Kemper in het buurtschap IJzevoorde in de Achterhoek aan de slag met een ‘ouderwetse’ kip. Zijn ideaal: samen met kleinschalige boeren de consument weer laten genieten van de smaakvolle, stevige kip van weleer. Kemper brengt het diervriendelijke Kemper Landhoenconcept op de markt met stevig vlees en méér smaak. Goed voor de beleving die vroeger zo gewoon was. We leggen graag uit waarom wij voor Kemper Landhoen kiezen.
Toewijding en zorg
De medewerkers van Kemper Kip zijn gepassioneerd over het welzijn van haar kippen. De eendagskuikens komen ter wereld in een biologische broederij, waar de eieren van zorgvuldig geselecteerde biologische moederdieren worden uitgebroed. Vanaf dag één wordt gezorgd voor een veilige en zorgzame omgeving, zodat de kuikens de...
Een ovenrecept met sperziebonen, aardappelen, gehakt en rozijntjes.
Ingrediënten – 2 personen
400 gram sperziebonen
600 gram aardappelen
100 ml halfvolle melk
nootmuskaat, peper
1 ui
2 tomaten
2 eetlepels rozijnen
½ eetlepel kerrie
1 eetlepel olie
150 gram mager rundergehakt
Bereiding
Stap 1: Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal. Kook de sperziebonen in 10 minuten gaar.
Stap 2: Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water in 20-25 minuten gaar.
Stap 3: Breng de melk aan de kook.
Stap 4: Maak van de gare aardappelen met de hete melk, nootmuskaat en peper een puree.
Stap 5: Pel de ui en snijd hem klein. Was de tomaten en snijd ze in parten. Was de rozijnen.
Stap 6: Fruit de ui met de kerrie in de olie goudgeel. Bak het gehakt mee gaar en rul. Voeg vervolgens de...
Frisse bietensalade met een zuurtje uit de Surinaamse keuken.
Ingrediënten – 2 personen
500 gram aardappelen
4 eieren
150 gram mais (uitlekgewicht, potje)
1 ui
2 teentjes knoflook
500 gram rode biet (gekookt)
1 eetlepel zilveruitjes
2 augurken
zwarte peper
100 ml halfvolle yoghurt
5 takjes verse selderij
2 volkoren pistoletjes
Bereiding
Stap 1: Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in weinig water in 20 minuten gaar.
Stap 2: Kook de eieren in 8-10 minuten hard.
Stap 3: Laat de maïs uitlekken.
Stap 4: Pel de ui en de knoflook en snijd dit heel fijn. Snijd de bieten in blokjes. Snijd de zilveruitjes en de augurken klein.
Stap 5: Giet de aardappelen af en doe ze in een kom. Prak of stamp de aardappelen klein. Voeg de maïs, ui, knoflook, bietjes,...
Weinig tijd en toch uitgebreid eten? Maak deze snelle soep. Met een boterham met kaas en gebakken courgette staat in een handomdraai een voedzame maaltijd op tafel.
Ingrediënten – 2 personen
1 sjalot
250 gram wortelen
10 gram gember
2 eetlepels olie
300 ml water
½ (groente)bouillontablet
4 volkoren boterhammen
100 gram courgette
1 sinaasappel
5 gram verse peterselie
peper
margarine
4 plakken jonge kaas
10 gram rucola
Bereiding
Stap 1: Pel de sjalot en snijd klein. Maak de wortelen schoon en snijd in stukken. Schil de gember en rasp fijn.
Stap 2: Verwarm de olie en bak hierin de sjalot en gember zacht. Voeg de wortel toe en bak even mee. Voeg het water met stukje bouillontablet toe en kook de groente in 10 minuten gaar.
Stap 3: Rooster de boterhammen.
Stap 4: Was de courgette en snijd...
Voor de stevige trek! Houd er rekening mee dat paksoi net als spinazie slinkt tijdens de bereiding.
Ingrediënten – 2 personen
500 gram aardappelen
150 gram champignons
1 kleine ui
1 struik paksoi
150 gram tempeh
2 eetlepels olie
gemberpoeder
1 theelepel komijnzaad
150 ml halfvolle melk
peper
nootmuskaat
Bereiding
Stap 1: Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
Stap 2: Maak de groente schoon. Snijd de champignons in kwarten, de ui in snippers en de paksoi in repen. Snijd de tempé in blokjes.
Stap 3: Fruit de ui in de olie glazig. Bak de tempeh mee bruin. Strooi er wat gemberpoeder en komijnzaad over. Bak vervolgens de champignons en de paksoi kort mee.
Stap 4: Breng de melk aan de kook.
Stap 5: Maak van de gare aardappelen met de hete melk, peper en...
Bij Biowinkel+ verkopen we zowel biologische, biologische Fairtrade als Demeter honing van de Traay. De missie van de Traay is dan ook om dicht bij de natuur te blijven en pure honing bieden: zonder onnodige bewerkingen voor iets wat de natuur al lekker en gezond biedt. Maar wat is honing nou eigenlijk? Wat is het verschil tussen biologische honing en gangbare honing? En wat is het verschil tussen vloeibare honing en crème honing? Op deze vragen en meer geven wij hier antwoord.
Wat is honing?
Honing is een onvervalst natuurproduct. Het is een natuurlijke zoete substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. De nectar (uit de bloem) wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing.
De kleur en smaak van honing wordt grotendeels...
Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het een verstandige keus om je kinderen biologisch eten te geven. En ook om zelf zo veel mogelijk biologisch te eten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat moeders die biologisch eten (met name zuivel), meer gezonde vetzuren in hun moedermelk hebben.
Maar denk bijvoorbeeld ook aan het fruithapje. Uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat de meeste resten van chemische bestrijdingsmiddelen worden gevonden in druiven, mandarijnen, aardbeien en appels. In 95 procent van de Nederlandse appels worden chemische bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Het gaat om gemiddeld vier chemische bestrijdingsmiddelen per appel.
Kinderen wegen minder. Daardoor zijn ze gevoeliger voor resten van chemische bestrijdingsmiddelen in voeding dan volwassenen. Baby’s zijn extra gevoelig....
Gegrilde tartaar met aardappelen en spitskool. Voor de saus gebruik je een beetje yoghurt, paprika en verse kruiden.
Ingrediënten – 2 personen
500 gram aardappelen
2 rode paprika's
¼ ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
100 ml water
750 gram spitskool
2 rundertartaartjes
peper
4 takjes selderij
2 eetlepels yoghurt
Bereiding
Stap 1: Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20-25 minuten gaar.
Stap 2: Maak de paprika’s schoon en snijd ze klein. Snijd het stukje ui klein. Pel de knoflook.
Stap 3: Fruit de ui en het hele teentje knoflook in de olie zacht. Voeg de paprika en het water toe en kook dit 10 minuten.
Stap 4: Maak de spitskool schoon en snijd de groente in repen. Kook de spitskool in weinig water in 10 minuten gaar.
Stap 5: Grill de tartaar in een...
Een vegetarische salade met een smaakvolle dressing.
Ingrediënten – 2 personen
150 gram noedels
½ rode peper
2 eetlepels tamari (minder zout) of ketjap manis
200 gram tempeh
½ eetlepel sesamzaad
10 gram gember
¼ komkommer
1 paprika
250 gram broccoli
1 prei
100 gram oesterzwammen
2 eetlepels olie
1 eetlepel citroensap
Bereiding
Stap 1: Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat uitlekken.
Stap 2: Maak de peper schoon en snijd of maal fijn. Meng de peper met de helft van de tamari.
Stap 3: Snijd de tempeh in kleine blokjes en meng de peperpasta erdoor.
Stap 4: Rooster het sesamzaad in een droge pan goudgeel.
Stap 5: Schil de gember en rasp fijn. Maak de groente schoon en snijd klein.
Stap 6: Verwarm de olie in een pan en bak hierin de tempeh...
Bij de vraag of biologisch eten gezonder is, denken we al snel aan onze eigen gezondheid. Maar je kunt gezondheid ook breder bekijken. Ook de gezondheid van dieren, planten, de bodem en de omgeving tellen mee. Zo is biologisch gezond voor:
Dieren . Biodieren hebben meer ruimte dan in de reguliere stallen en kunnen naar buiten. Daardoor hebben ze een hogere weerstand en minder stress.
Planten . Biologische telers telen elk jaar een andere gewas op hun grond. Daarmee voorkomen ze dat ziektes of plagen zich in de bodem opbouwen. Planten hebben hierdoor een gezonde basis om in te groeien.
De bodem . Bioboeren nemen allerlei maatregelen om de bodem gezond te houden. Want een vruchtbare bodem is voor biologische telers het allerbelangrijkste.
De omgeving en medewerkers . Biologische boeren maken geen gebruik van...
Kaas- en zuivelproducenten slaan de handen ineen en organiseren, in samenwerking met Vogelbescherming, van 28 april tot en met 11 mei de Vogelvriendelijke Zuivelweken. Onder andere Weerribben Zuivel, Zuiver Zuivel en Bastiaansen Bio kaas nemen het voortouw om dit initiatief opnieuw onder de aandacht te brengen. Zij zetten tijdens deze weken de vogelvriendelijke kaas- en zuivelproducten in het zonnetje. Je herkent ze aan het Vogelbescherming-logo op de verpakking.
Boerenlandvogels
Gebruik je zuivel, dan kan je als consument door de aankoop van een vogelvriendelijk zuivelproduct de boerenlandvogels in Nederland helpen. Boeren die hiervoor melk leveren zetten zich namelijk in voor het behoud van de kenmerkende boerenlandvogels, zoals de grutto, de tureluur, de kievit en de scholekster.
Hoe doen de boeren dat? Ze zorgen onder...
Voordat honing in de winkel staat, is er al een uitgebreid proces aan vooraf gegaan. Heb je je wel eens afgevraagd waar honing op wordt gecontroleerd? En aan welke kwaliteitseisen honing moet voldoen?
Bij Biowinkel+ verkopen we zowel biologische, biologische Fairtrade als Demeter honing van de Traay. Het verhaal van de Traay begint in 1977 aan de Traayweg in Leersum. Met passie voor bijen, de natuur en de ambitie om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van een breed assortiment biologische kwaliteitshoning. De missie van de Traay is dan ook om dicht bij de natuur te blijven en pure honing bieden: zonder onnodige bewerkingen voor iets wat de natuur al lekker en gezond biedt! Er wordt dan ook samengewerkt met professionele imkers die voldoen aan de hoogste normen, zodat zeker is dat de honing van de beste kwaliteit is en dat de...
Door de groente te grillen en de lasagnebladen te koken hoeft deze lasagne niet de oven in.
Ingrediënten – 2 personen
200 gram venkel
2 (rode) uien
1 wortel
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
400 gram tomatenstukjes (blik)
peper
basilicum
100 gram lasagnebladen
40 gram walnoten
40 gram geraspte kaas mild
Bereiding
Stap 1: Maak de groente schoon.
Stap 2: Snijd de venkel in dunne parten en de helft van de ui in parten. Snijd de wortel in repen.
Stap 3: Druppel een beetje olie over de groente.
Stap 4: Grill de groente in een hete grillpan in 10 minuten gaar en lichtbruin.
Stap 5: Snijd de rest van de ui klein en bak in de rest van de olie glazig. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de tomatenstukjes, wat peper en basilicum toe. Laat de saus 10 minuten op lage warmtebron inkoken.
Stap...
Kleine aardappeltjes worden soms ook wel Pommes Parisiennes genoemd. Krieltjes worden vaak met de schil gebakken of gekookt. Laat je verrassen door dit recept!
Ingrediënten – 2 personen
450 gram krielaardappelen
400 gram sperziebonen
1 eetlepel citroensap
oregano
2 eetlepels olie
150 gram snoeptomaten
1 bosui
120 gram gerookte zalm
½ theelepel venkelzaad
Bereiding
Stap 1: Was de krielaardappelen en snijd grote krielaardappelen doormidden. Kook in weinig water in 2 minuten gaar.
Stap 2: Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal.
Stap 3: Voeg de sperziebonen toe en kook dit in ongeveer 8 minuten verder gaar.
Stap 4: Klop de citroensap, oregano, olie en wat water in een kom door elkaar. Meng deze saus door de krielaardappelen en sperziebonen.
Stap 5: Was de tomaten en snijd...
Een gerecht dat snel op tafel staat.
Ingrediënten – 2 personen
300 gram paddenstoelen
2 bosuien
200 gram tofu
400 gram witlof
200 gram volkoren pasta
1 eetlepel volkorenmeel
100 ml halfvolle melk
olie
4 takjes verse peterselie
peper
1 theelepel tijm
½ eetlepel citroensap
Bereiding
Stap 1: Maak de paddenstoelen schoon en snijd in plakjes. Maak de bosui schoon en snijd in ringen. Houd 1 eetlepel uienringen achter voor garnering.
Stap 2: Laat de tofu uitlekken, snijd in blokjes en bestrooi met peper.
Stap 3: Maak de witlof schoon en snijd de struikjes in de lengte in vieren.
Stap 4: Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Stap 5: Bak de tofu in de hete margarine lichtbruin. Roerbak de paddenstoelen en bosui 2 minuten mee.
Stap 6: Roer het volkorenmeel met wat van de...
Een simpele salade van citrusfruit die er fantastisch uitziet en ook nog eens verrassend lekker is!
Ingrediënten – 2 personen
400 gram citrusfruit, zoals (bloed)sinaasappel, grapefruit en mandarijn
5 gram verse basilicum
1 eetlepel olijfolie
Bereiding
Stap 1: Snijd de schil van het fruit weg tot er geen wit meer zichtbaar is.
Stap 2: Snijd het fruit met een scherp mes in dunne plakken.
Stap 3: Was de basilicum en snijd fijn.
Stap 4: Leg de plakken citrusfruit op een bord, strooi de basilicum erover en druppel de olie erover.
Een romige smaak creëren zonder zuivel? Bij deze romige macaroni met venkel en courgette zorgt de tahin daarvoor. Om je vingers bij af te likken, zo lekker!
Ingrediënten – 2 personen
1 rode ui
1 venkel
1 courgette
150 gram volkoren macaroni
2 eetlepels olijfolie
peper
paprikapoeder
Provençaalse kruiden
50 gram tahin sesampasta (zonder zout)
2 eetlepels geraspte kaas pikant
Bereiding:
Stap 1: Maak de groente schoon. Snijd de ui klein, de venkel in reepjes en de courgette in blokjes.
Stap 2: Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Stap 3: Bak de ui in de olie zacht. Voeg de groente toe en breng op smaak met peper, paprikapoeder en Provençaalse kruiden. Stoof het geheel met een scheutje water in 10 minuten gaar.
Stap 4: Meng de tahin door de groente. Voeg de...
Recept: Vegetarische rode curry met tofu en groente
05-03-2025
Met deze smaakvolle vegetarische rode curry proef je de rijke smaken van de Aziatische keuken.
Ingrediënten – 2 personen
1 pakje Thaise rode/red curry paste - OnOff - 50 gram
2 blikjes Thaise kokosroom - OnOff
250 gram tofu
1 eetlepel rietsuiker
1 potje doperwten
1 rode paprika
1 ui, gesneden
1 broccoli, in roosjes
1 wortel, in stukjes
1 rode peper, in ringetjes gesneden
Bereiding:
Stap 1: Verhit de kokosroom en voeg de inhoud van het zakje Thaise rode-currypasta toe.
Stap 2: Voeg de suiker naar smaak toe en roer even goed.
Stap 3: Voeg vervolgens de tofu en de groenten toe.
Stap 4: Kook het geheel totdat er rode olie aan de oppervlakte verschijnt en de groenten beetgaar zijn. Dit duurt 15-20 minuten.
Stap 5: Garneer met de ringetjes rode peper. Serveer met gestoomde pandanrijst...
Een enkeltje Hawaii, dat gevoel krijg je al je deze gemarineerde kip met ananas en bosuitjes eet. Wie wil dat nou niet?!
Ingrediënten – 2 personen
1 teentje knoflook
citroensap
1 eetlepel tamari (minder zout)
1 eetlepel tomatenpuree
peper
200 gram kipfilet
150 gram zilvervliesrijst
500 gram Chinese kool
2 eetlepels olijfolie
4 bosuitjes
150 gram verse ananas
Bereiding:
Stap 1: Pers het teentje knoflook boven een kom uit. Roer er 1 theelepel citroensap, de sojasaus, de tomatenpuree en wat peper door.
Stap 2: Snijd de kipfilet in blokjes en schep ze door de marinade. Laat de kip een half uur afgedekt in de koelkast marineren.
Stap 3: Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Stap 4: Maak de Chinese kool schoon en snijd het in repen. Roerbak de Chinese kool in 1 eetlepel...
Waan je in Griekenland met dit recept met broccoli, aardappeltjes en kippendijfilet. Mmm…
Ingrediënten – 2 personen
500 gram aardappelen
500 gram broccoli
1 ui
1 rode paprika
1 tomaat
200 gram kippendijfilet
paprikapoeder
olijfolie
citroensap
Bereiding:
Stap 1: Schil de aardappelen en snijd in stukken. Maak de broccoli schoon en snijd in stukken. Maak de ui en paprika schoon. Snijd de ui fijn en de paprika in blokjes. Was de tomaat en snijd in stukjes.
Stap 2: Kook de aardappelblokjes in weinig water in 4 minuten gaar. Laat goed uitlekken.
Stap 3: Snijd de kip in smalle repen en bestrooi met wat paprikapoeder. Bak de kip vervolgens in de hete olie in 5 minuten lichtbruin. Voeg dan de blokjes aardappel toe en bak het geheel nog eens 5 minuten.
Stap 4: Fruit de ui in de olie glazig. Voeg de...
Tropisch fruit komt bijna altijd van ver. Maar ook ananassen en andere biologische producten die in het buitenland worden geproduceerd, zijn écht biologisch. De claim ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Als het Europees biologisch keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch – en gecontroleerd door een officiële controle organisatie.
Ook bij de productie van tropisch fruit mogen er dus geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt worden. Boeren maken gebruik van natuurlijke mest, compost en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Dit is dus goed voor de biodiversiteit en bodem. Ook aan de andere kant van de wereld.
Zin in een lekker, lauwwarm voorgerecht? Maak dan eens deze salade met geroerbakte prei met sesamzaad.
Ingrediënten – 2 personen
500 gram (dunne) prei
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sesamzaad
Bereiding:
Stap 1: Maak de prei schoon en snijd ze in stukken van 3 cm.
Stap 2: Verwarm de olie in een wadjan of braadpan en roerbak hierin op matig vuur de prei in 8-10 minuten gaar.
Stap 3: Bak het sesamzaad in een droge koekenpan licht.
Stap 4: Strooi het sesamzaad over de prei.
Stap 5: Serveer als lauwwarme salade. Eet smakelijk!
It’s my life…
Brinkers is een familiebedrijf met meer dan 130 jaar ervaring, gevestigd in Enschede. Brinkers begon al in de jaren 80 met het produceren van biologische chocoladepasta's. Daarmee vestigde zij zich als een belangrijke speler op de internationale markt voor biologische chocoladepasta's.
La Vida Vegan werd zes jaar geleden gelanceerd en is snel uitgegroeid tot een geliefde toevoeging aan het snelgroeiende segment biologische chocoladepasta's. La Vida Vegan staat voor de toewijding van Brinkers om een ​​betrouwbare, innovatieve en kwaliteitsgerichte producent te zijn van een breed scala aan biologische chocoladepasta's. Alleen de beste biologische ingrediënten worden gebruikt, zodat elke lepel van de hoogste kwaliteit is.
De toewijding aan duurzaamheid gaat bij Brinkers Food...
Recept: Geroosterde pompoen met zoete aardappel en notenpesto
05-03-2025
Eenvoudig, maar o-zo lekker... Dat is geroosterde pompoen met zoete aardappel en zelfgemaakte notenpesto.
Ingrediënten – 2 personen
750 gram pompoen
500 gram zoete aardappelen
2 eetlepels olijfolie
handje spinazie, veldsla of rucola
1 sinaasappel
50 gram walnoten of hazelnoten
1 eetlepel geraspte kaas pikant
peper
Bereiding:
Stap 1: Warm de oven voor op 200 °C.
Stap 2: Snijd de pompoen in dunne schijven van 1 cm en schil ze. Verwijder de draden en pitten.
Stap 3: Was de zoete aardappelen. Halveer ze in de lengte en snijd de helften in plakken van 1 cm.
Stap 4: Meng de pompoen met de plakken aardappel en 1 eetlepel olijfolie en verdeel dit over een bakplaat. Rooster de pompoen en aardappel in de hete oven in ± 20 minuten gaar en goudgeel. Schep een keer om.
Stap 5: Was de spinazie en...
Ook biologisch gehouden dieren mogen worden behandeld met antibiotica. Maar: pas als het écht niet anders kan. De boer gaat namelijk eerst op zoek naar een natuurlijk geneesmiddel.
Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk antibiotica worden gebruikt, zijn er strenge regels:
Preventief gebruik van antibiotica en synthetische geneesmiddelen is verboden.
Bij de behandeling van ziekten hebben natuurlijke of homeopathische middelen de voorkeur. Soms zijn deze niet doeltreffend, en is er toch behandeling nodig om te voorkomen dat een dier lijdt of pijn heeft. Dan mag, onder verantwoordelijkheid van een dierenarts, een gangbaar geneesmiddel worden gebruikt, waaronder antibiotica.
Per jaar zijn maximaal drie behandelingen met antibiotica en synthetische geneesmiddelen toegestaan.
Voor dieren met een...
Deze pittige, maar toch ook romige Panang curry is een feest voor je smaakpapillen. Verwen jezelf met de smaken van de zoete aardappel, kip, paprika en kokosmelk.
Ingrediënten – 4 personen
1 pakje Thaise Panang curry paste - OnOff - 50 gram
2 gele uien
800 gram zoete aardappel
500 gram kipfilet
1 blokje kippenbouillon
400 ml kokosmelk
2 zoete puntpaprika’s
15 gram koriander (vers)
2 el olijfolie
zout
Bereiding:
Stap 1: Breng water aan de kook in de waterkoker.
Stap 2: Halveer de uien en snijd ze in halve ringen. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de kipfilet in blokjes.
Stap 3: Los het blokje kippenbouillon op in 600 ml heet water.
Stap 4: Verhit de olie in de pan en voeg de Thaise Panang curry paste toe. Roerbak 1 minuut en voeg dan de ui toe. Voeg de kokosmelk,...
Een heerlijke variant op de klassieke mac and cheese. De bloemkool zorgt voor het romige geheel.
Ingrediënten – 2 personen
300 gram bloemkool
2 (rode) uien
2 teentjes knoflook
50 gram ongezouten amandelen
150 gram volkoren pasta
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels volkoren tarwemeel
200 ml halfvolle melk
1 theelepel tijm
peper
¼ theelepel nootmuskaat
½ (groente)bouillontablet
60 gram geraspte kaas mild
Bereiding:
Stap 1: Maak de bloemkool schoon en snijd in stukjes. Pel de ui en knoflook en snijd fijn. Hak de amandelen grof.
Stap 2: Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 4 minuten voor het einde van de kooktijd de bloemkoolstukjes toe.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 4: Verwarm de olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg vervolgens...
We horen regelmatig: ‘Waarom zijn biologische producten meestal duurder dan reguliere?’ Dat komt doordat biologische boeren allerlei extra inspanningen doen. Daarmee zorgen ze voor meer dierenwelzijn, meer biodiversiteit en bescherming van natuur en klimaat.
Bovendien zie je in goedkopere reguliere producten de echte prijs vaak niet terug. Want vervuiling van ons water, verarming van de bodem en CO2-uitstoot hebben óók een prijs. En die betalen we met zijn allen.
Welke extra inspanningen doen biologische boeren dan precies?
Meer ruimte kost meer geld
Ten eerste hebben biologische dieren meer ruimte. En in Nederland zijn de grondprijzen nu eenmaal hoog. In de biologische wet is vastgelegd hoeveel ruimte dieren minimaal moeten hebben.
Scharrelkippen zitten bijvoorbeeld in een stal met negen...
Waarin verschilt biologische verwerking van reguliere verwerking?
22-01-2025
Veel van wat je eet is verwerkt: kaas, brood, pizza, hamburger en koekjes, de lijst is eindeloos. Ook voor de verwerking van biologische producten zijn er regels. Het uitgangspunt is, net als in de landbouw: de verwerking gaat zo natuurlijk mogelijk. Wat dat in de praktijk betekent, lees je hier.
Biologische verwerking
Verwerkte producten bestaan voor 100% uit biologische ingrediënten. Er is een marge van 5% voor enkele ingrediënten die niet biologisch verkrijgbaar zijn. Bijvoorbeeld een bijzondere algensoort die (nog niet) biologisch wordt geteeld.
Ingrediënten op basis van genetische modificatie zijn nooit toegelaten.
Biologisch eten bevat altijd echte ingrediënten, en geen goedkope ‘alternatieve ingrediënten’. Dus op een pizza zit echte kaas (geen nepkaas van palmolie) en in...
De Amerikaanse organisatie ‘Environmental Working Group’ publiceert elk jaar een actuele lijst van groenten en fruit waarop de hoogste concentraties aan pesticiden zitten. Deze lijst heet de ‘Dirty Dozen’.
In de EU gelden iets andere regels dan in Amerika, dus deze lijst kun je niet een-op-een toepassen op Nederland. De NVWA heeft in 2017 wel onderzoek gedaan naar Hormoon Verstorende Pesticiden (HVP) in groente en fruit op de Nederlandse markt. Veel geconsumeerde producten met de meeste HVP’s zijn nectarines, perziken, druiven, courgettes, pruimen en wortels. Maar ook kersen, pepers en komkommers vallen onder de ‘probleemproducten’. De meeste producten met Hormoon Verstorende Pesticiden komen uit Spanje. Vooral de nectarines, tafeldruiven en perziken. Het rapport adviseert dat vooral...
Een biologische boer word je niet zomaar. Het woord biologisch is immers beschermd door de wet en gecontroleerd door een onafhankelijke toezichthouder zodat jij erop kunt vertrouwen dat biologisch écht biologisch is. Als boer betekent het dat je van A tot Z moet voldoen aan de eisen die zijn gebaseerd op de 4 internationaal erkende kernwaarden van biologisch. Wat betekent dat voor biologische boeren? Welke maatregelen moeten zij treffen om het certificaat ‘Bio uit Europa’ te mogen dragen? In dit artikel lees je er meer over.
De 4 kernwaarden van biologisch
De 4 kernwaarden voor de biologische sector zijn vastgelegd door de internationale koepelorganisatie (IFOAM). Deze kernwaarden zijn te onthouden met het simpele ezelsbruggetje ZEGE : Z org (of verantwoordelijkheid), E cologie, G ezondheid en E...
Onze wereld staat voor nogal wat uitdagingen, zoals klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en een groeiende wereldbevolking die moet worden gevoed. In 2015 hebben de Verenigde Naties daarom 17 doelen opgesteld om onze planeet in 2030 duurzamer, groener en eerlijker te maken voor huidige en toekomstige generaties: de Sustainable Development Goals (SDG’s). En wat blijkt? Biologische landbouw draagt bij aan maar liefst 8 van de 17 doelen. Waarom is biologische landbouw zo belangrijk voor een betere wereld? Dat leggen we uit in dit artikel.
SDG’s: 17 doelen waaraan iedereen kan bijdragen.
De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen moeten zorgen dat de wereld een betere plek wordt. Een plek waar geen armoede of honger is. Waar iedereen gelijke kansen krijgt en toegang heeft tot gezond voedsel en schoon water. En waar...
7 keer wat je (misschien) nog niet wist over bio…
18-12-2024
De biologische markt groeit in Nederland! Vooral verse producten zoals fruit, vleeswaren en kip zitten in de lift. Die groei komt voor een deel door het aanbod in de winkel. Wat er niet is, kun je immers niet in je mandje stoppen. Maar veel mensen zijn zich ook bewust dat biologisch beter is voor de natuur, de dieren en de biodiversiteit. En jij? Waarom kies jij voor bio? In dit artikel geven we je 7 bijzondere bioweetjes én voordelen die je misschien nog niet kende.
1. Biologisch helpt mee tegen de opwarming van de aarde
De aarde wordt warmer, onder andere door te veel CO2 in de lucht, want CO2 houdt warmte vast. Biologische boeren hebben hier een slimme oplossing voor: de bodem. Een gezonde bodem heeft veel koolstof nodig en planten helpen daarbij door CO2 uit de lucht te halen. Via hun wortels en ondergrondse schimmels...
4 redenen waarom vaker biologisch kopen in 2025 een goed voornemen is
04-12-2024
Het nieuwe jaar staat voor de deur en we maken allemaal weer de balans op. Wat wil je de komende tijd anders gaan doen? Hieronder geven we je 4 redenen om als goed voornemen wat vaker biologische producten in je mandje te doen.
1. Je wilt iets doen voor het klimaat
Wat je consumeert heeft best wel een groot effect op de wereld om je heen. Vooral voor het klimaat is het goed om bewuste keuzes te maken. Kiezen voor biologische voeding is een vrij makkelijke manier om een positieve impact te maken! Biologische boeren verbruiken minder energie én stoten minder gassen uit. Zo gebruiken biologische boeren geen kunstmest. Dit scheelt energie, maar het scheelt ook uitstoot van onder andere lachgas die vrijkomt bij de productie van kunstmest. Bovendien is wettelijk vastgelegd dat een deel van het biologische veevoer uit de regio...
Feiten en fabels: dit moet je weten over biologisch eten
20-11-2024
Biologische producten zijn niet meer weg te denken uit onze supermarkten en veel mensen zijn geïnteresseerd in de voordelen ervan. Zowel voor eigen gezondheid als voor de natuur. Te midden van de populariteit rondom biologisch eten, ontstaan er ook vaak misvattingen. In dit artikel nemen we zes standpunten onder de loep, om zo fabels van feiten te onderscheiden.
1. Lokaal en biologisch eten is hetzelfde
Lokaal en biologisch eten streven beide naar duurzame voedselproducten, maar ze hebben verschillende betekenissen. Het verschil zit in waar producenten de nadruk op leggen: lokaal eten gaat over de afstand die het voedsel heeft afgelegd, terwijl biologisch eten gaat over hoe het wordt geproduceerd . Een product kan biologisch en lokaal zijn, maar dat hoeft niet.
Lokaal eten wordt in de nabije omgeving geproduceerd en...
Dat biologische landbouw en productie beter zijn voor de gezondheid van onze natuur, is al lang bekend. Biologisch verbetert het bodemleven, de biodiversiteit en de kwaliteit van het water. Het is beter voor dierenwelzijn, zowel in de natuur als bij de boerenbedrijven. Maar is het ook gezonder voor mensen? Steeds meer onderzoeken lijken daarop te wijzen. We nemen je graag mee in een aantal inzichten over bio en je gezondheid.
Bio zit barstensvol voedingsstoffen
Voldoende granen, peulvruchten, groente en fruit eten is natuurlijk sowieso een goed idee voor je gezondheid. Kies je biologisch, dan krijg je vaak hogere concentraties vitamine C en omega-3-vetten binnen. In biologische granen, fruit en groenten zitten bovendien tot wel 40 procent meer antioxidanten. Ook zijn er aanwijzingen dat biologisch eten leidt tot een lager risico...
Verdwaald in de keurmerken... Wat is nou echt biologisch?
20-11-2024
Biologisch, eko, natuurlijk, duurzaam, diervriendelijk, groen… steeds meer voedingsmerken verleiden mensen met beloftes die te maken hebben met zorg voor de natuur. Ze spelen daarmee in op een trend: we zijn in de supermarkt steeds vaker bereid om iets meer te betalen voor meer duurzaamheid. Die wildgroei maakt het wel lastig om de juiste keuze te maken. Want welke beloftes kunnen we wel serieus nemen en welke niet?
Check het keurmerk
Als het gaat om gezondheid en duurzaamheid mogen producenten niet zomaar alles op een verpakking zetten. Wat je beweert, moet wel kloppen. Zeker als het gaat om beschermde termen zoals biologisch, ecologisch en organic. Er zijn echter ook veel onbeschermde claims zoals natuurlijk en groen. Wil je zeker weten dat een product een belofte waarmaakt, dan zijn keurmerken een mooi hulpmiddel. Maar...
Een hartverwarmende soep, gemaakt met producten uit het seizoen. Heerlijk als voorgerecht, maar ook lekker bij de lunch.
Ingrediënten – 6 personen
2 uien
2 teentjes knoflook
1 (grote) butternut pompoen
2 rode paprika's
3 eetlepels olie
1 eetlepel ras en hanout kruiden
2 groente bouillonblokjes
170 gram Griekse yoghurt
Bereiding
Stap 1: Warm de oven voor op 180 °C.
Stap 2: Pel de uien en snijd in grove stukken. Was de pompen, snijd hem doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukken. Was de paprika's en snijd ze in stukken.
Stap 3: Verdeel de groente over een bakplaat en leg de teentjes knoflook erbij. Meng de olie en de ras el hanout kruiden door de groente.
Stap 4: Bak de groente 30 minuten in de oven.
Stap 5: Pel de knoflooktenen en voeg ze samen met de groente toe aan...
Met dit recept zet je een heerlijke curry op tafel. De combinatie van aardappelen en tomaten met verschillende specerijen en kruiden is erg verrassend. Geniet er van!
Ingrediënten – 2 personen
550 gram aardappelen
4 eieren
1 ui
1 teentje knoflook
15 gram gember
300 gram snoeptomaat
5 gram peterselie
1 eetlepel olie
kerriepoeder
250 ml water
¼ (groente)bouillontablet
Bereiding
Stap 1: Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook de aardappelen in weinig water in 20-25 minuten gaar.
Stap 2: Kook de eieren in 8-10 minuten hard.
Stap 3: Pel de ui en de knoflook. Snijd de ui fijn en pers de knoflook uit.
Stap 4: Schil de gember en rasp fijn.
Stap 5: Was de tomaatjes en halveer ze.
Stap 6: Was de peterselie en snijd fijn.
Stap 7: Verhit een pan met de olie en bak de ui zacht....
Een variant op de Hollands klassieker, boerenkoolstamppot met rode ui en noten! Een combinatie van heerlijke seizoensgroente met de knapperige bite van hazelnoten.
Ingrediënten – 2 personen
600 gram aardappel
600 gram boerenkool
2 rode uien
peper
2 eetlepels olijfolie
40 gram hazelnoten
150 ml halfvolle melk
Bereiding
Stap 1: Schil de aardappelen.
Stap 2: Doe de aardappelen met een bodempje water in een pan en schep de boerenkool erop. Kook de aardappelen en de boerenkool in 30 minuten gaar.
Stap 3: Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Fruit de uien met wat peper zacht in de olie.
Stap 4: Breng de melk aan de kook.
Stap 5: Stamp de aardappelen en boerenkool met de hete melk en wat peper. Schep de uien erdoor.
Stap 6: Schep de stamppot op. Hak de hazelnoten grof en strooi ze over de...
Eten wat het seizoen te bieden heeft, en wat er ook leuk uitziet op het bord? Maak dan vooral eens deze spruitjesstamppot met noten. Niet alleen erg smakelijk, maar ook nog eens erg kleurrijk.
Ingrediënten – 2 personen
600 gram aardappelen
400 gram spruitjes
5 snoeptomaatjes
50 gram walnoten
100 ml halfvolle melk
peper, nootmuskaat
Bereiding
Stap 1: Schil de aardappelen. Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
Stap 2: Kook de aardappelen 15 minuten in weinig water. Voeg dan de spruitjes toe en kook dit samen in nog 5 minuten gaar.
Stap 3: Was de tomaatjes en halveer ze. Hak de noten grof.
Stap 4: Giet de gare aardappelen en spruitjes af en stamp dit klein.
Stap 5: Breng de melk aan de kook en maak de aardappelen en spruitjes hiermee smeuïg.
Stap 6: Voeg de tomaatjes toe en maak de...
Recept: Macaroni met sugo pronto alla mediterranea
09-10-2024
Dit eenvoudige recept geeft je heerlijke pasta met een authentieke mediterrane smaak. Eenvoudig te maken met de kant-en-klare saus sugo pronto alla mediterranea van Convivia.
Ingrediënten – 2 personen
250 gram macaroni (of penne)
1 fles Sugo pronto alla mediterranea (van Convivia)
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 rode chilipeper fijngehakt (optioneel)
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde basilicum
Zout (naar smaak)
Zwarte peper (naar smaak)
Geraspte parmezaan (voor garnering)
Verse basilicumblaadjes (voor garnering)
Bereiding
Stap 1: Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze al dente is. Giet de pasta af, maar bewaar een klein beetje kookwater.
Stap 2: Verhit de olijfolie...
Dit gerecht met de sugo pronto alla norma van Convivia is perfect voor een lichte en smakelijke lunch of diner. Buon appetito!
Ingrediënten – 4 personen
400 gram penne
1 fles sugo pronto alla norma
1 aubergine
10 snoeptomaatjes
150 g mozzarella
Basilicum
Zout
Gedroogde oregano
Extra vergine olijfolie
Bereiding
Breng een pan met licht gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het al dente af en laat het afkoelen onder koud stromend water. Laat het goed uitlekken.
Terwijl de pasta kookt, bereid je de aubergines. Was ze voorzichtig onder stromend water, laat ze drogen en snijd ze in niet te grote blokjes.
Doe de ongesneden snoeptomaatjes en de aubergine in de airfryer of oven. Breng alles op smaak met zout, een theelepel extra vergine olijfolie en wat...
Eten wat het seizoen te bieden heeft, maar dan met een leuke twist? Probeer dan zeker tortilla’s met tofu en andijvie!
Ingrediënten – 2 personen
2 tomaten
400 gram andijvie
1 bosui
100 gram (kastanje)champignons
150 gram tofu
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook
peper
4 tortilla's
60 gram halfvolle yoghurt
60 gram jonge kaas (geraspt)
Bereiding
Stap 1: Was de tomaten en snijd in blokjes.
Stap 2: Maak de andijvie schoon en snijd smalle repen.
Stap 3: Maak de bosui schoon en snijd in smalle ringen.
Stap 4: Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Stap 5: Hak of kruimel de tofu klein.
Stap 6: Verwarm de olie en bak hierin de tofu lichtbruin. Pers het teentje knoflook er boven uit.
Stap 7: Roerbak de andijvie en de uienringetjes kort mee.
Stap 8: Voeg de stukjes tomaat en...
Super snel ijsjes maken? Maak dan (water)meloenijsjes! Het enige ingrediënt dat je nodig hebt is (water)meloen. De perfecte tractie voor op een feestje, of heerlijk op een zomeravond na een dag hard werken.
Ingrediënten – 4 personen
200 gram (water)meloen
Materialen
4 ijsstokjes
Bereiding
Stap 1: Snijd de watermeloen in puntjes.
Stap 2: Maak met een mes een inkeping in de watermeloenpuntjes ter grootte van het ijsstokje.
Stap 3: Schuif het ijsstokje in de meloenschil.
Stap 4: Plaats de ijsjes voor minimaal 2 uur in de vriezer tot de meloen is bevroren.
Tip
Weinig tijd? Serveer de meloen koud zonder in te vriezen.
Zin in een lekker koel, verfrissend drankje? Maak dan eens de watermeloencooler. Het enige wat je nodig hebt is een watermeloen, citroenschil, sinaasappel en ijsklontjes. Dat wordt genieten!
Ingrediënten – 2 personen
1 flinke schijf watermeloen
1 stukje citroenschil
½ perssinaasappel
6 ijsklontjes
Bereiding
Stap 1: Snijd het vruchtvlees van de meloen uit de schil en verwijder de pitjes. Snijd de meloen in stukken. Houd 2 mooie blokjes achter voor de garnering.
Stap 2: Snijd een stukje citroenschil heel fijn en snijd 2 mooie reepjes van de schil.
Stap 3: Pers de halve sinaasappel uit.
Stap 4: Pureer de meloen met de fijngemaakte citroenschil en het sinaasappelsap.
Stap 5: Sla de ijsklontjes in een schone theedoek tot gruis.
Stap 6: Doe het ijs in 2 hoge glazen en schenk de vruchtenpuree...
Weleda Skin Food Ultra-Light Dry Oil: De musthave voor een stralende huid de hele zomer lang!
18-07-2024
Net als de natuur andere verzorging vraagt per seizoen, vraagt je huid dat ook. Wist je dat je huid in de zomer, net als de natuur, om meer hydratie vraagt? De zon en warmte kunnen zorgen voor roodheid, onzuiverheden en een trekkerig gevoel. Zorg daarom dat je je huid altijd goed reinigt en verzorgt, zeker na een lange broeierige (strand)dag.
Verzorging van top tot teen
Zomerse dagen vragen om frisse, lichte verzorging. Weleda Skin Food Ultra-Light Dry Oil is een lichte 2-fasenspray voor je lichaam en gezicht. De olie trekt gelijk in en verzorgt en hydrateert je huid de hele dag door. Skin Food Ultra-Light Dry Oil combineert de luchtigheid van een hydraterende mist met voedende jojoba-olie en extracten van driekleurig viooltje, biologische Calendula, kamille en rozemarijn. Voedt, verzorgt en hydrateert je huid. Met frisse,...
Wist je dat je appelmoes ook kan maken met een zomerse twist? Maak dan eens deze abrikozen-appelmoes. Jammie!
Ingrediënten
400 g zoete appels
120 g gedroogde abrikozen
1 sinaasappel
4 el sinaasappelsap
2 eiwitten
2 el gemalen kokos
1 kaneelstokje of 1 tl kaneelpoeder
Bereiding
Stap 1: Week de abrikozen (in water) gedurende minstens 4 uur. Schil intussen de appels en snijd ze in stukken.
Stap 2: Breng de appels met de abrikozen in een bodempje weekwater aan de kook. Laat een kaneelstokje meekoken of strooi later kaneelpoeder over het geheel.
Stap 3: Mix het fruit tot moes en laat het vervolgens afkoelen.
Stap 4: Meng de vruchtenpuree met het sinaasappelsap en de kokos
Stap 5: Klop het eiwit stijf en schep het door de vruchtenmoes
Stap 6: Garneer met appel- of sinaasappelschijfjes.
Recept: Geroosterde aardappelschijfjes met rozemarijn
03-07-2024
Verrassend lekker! Dat zijn deze geroosterde aardappelschijfjes met rozemarijn. In een paar eenvoudige stappen klaar te maken. Dat is genieten!
Ingrediënten
8 aardappelen van gelijke grootte
3 el olijfolie
eventueel (kruiden)zout
1 tl rozemarijn
Bereiding
Stap 1: Schil de aardappelen. Snijd ze in dunne ronde schijfjes (0,5 cm dik).
Stap 2: Vet een ovenplaat in. Leg de aardappelschijfjes naast elkaar (of dakpansgewijs) op de ovenplaat in één laag.
Stap 3: Bestrijk ze met de rest van de olijfolie. Strooi het zout en de rozemarijn er vervolgens over.
Stap 4: Plaats 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven (180°C). De aardappelen moeten goudgeel en krokant gebakken zijn.
Stap 5: Smullen maar!!!
Recept: Koude soep van courgette, augurk en peterselie
03-07-2024
Geen zin in warme soep als het warm is? Dat begrijpen we! Daarom hebben we deze heerlijke soep die koud gegeten kan worden. Dat wordt smullen :)
Ingrediënten
3 middelgrote courgettes
2 uien
4 teen knoflook
3 kleine augurken
2 handen vol bladpeterselie
2 aardappelen
1 el groentebouillon
1 el currypoeder
peper en zout
olijfolie
Bereiding
Stap 1: Snijd de ui en de knoflook fijn en stoof deze aan in olie.
Stap 2: Snijd ondertussen de courgette en augurk in grove stukken en voeg deze bij de ui.
Stap 3: Voeg de grof gehakte peterselie toe.
Stap 4: Schil de aardappelen en snijd deze eveneens in grove stukken.
Stap 5: Blus de groenten met 1 l water en voeg de aardappels toe.
Stap 6: Kruid de soep met de bouillon, curry, peper en zout.
Stap 7: Mix de soep na 40 minuten en laat deze afkoelen door ze...
Vind je het te warm voor thee, maar heb je geen zin in zoete frisdrank? Wij hebben de oplossing! Met dit recept zet je je eigen heerlijke ijsthee op tafel. Je kiest zelf de thee, waardoor je eindeloos kunt variëren.
Ingrediënten – 4 personen
800 ml water
2 theezakjes (smaak naar keuze)
½ sinaasappel
6 ijsblokjes
Bereiding
Stap 1: Breng het water aan de kook en laat hierin de theezakjes 10 minuten trekken.
Stap 2: Boen de sinaasappel goed schoon en snijd hem in plakken.
Stap 3: Doe de plakken sinaasappel in de thee en laat de thee afkoelen.
Stap 4: Laat de thee in de koelkast goed koud worden.
Stap 5: Verwijder eventueel de plakken sinaasappel.
Stap 6: Sla de ijsblokjes in een schone theedoek tot gruis.
Stap 7: Doe het ijs in een glas en schenk de ijsthee erover.
Voor de liefhebbers hebben we een heerlijke burger met kaas en spek, om je vingers bij af te likken!
Ingrediënten
Hamburgers
Kaas
Spek
Rucola
Ui
Tarwe bolletjes
Bereiding
Stap 1: Als eerste snijd je de ui in ringen. Deze ga je vervolgens karamelliseren. Dit doe je als eerste omdat dit vaak het langst duurt. Tegelijkertijd kan je beginnen met de volgende stappen.
Stap 2: Vervolgens ga je eerst de spek bakken. Waarom eerst de spek? Nou, in het vet van de spek kan je vervolgens de burgers gaan bakken. Op die manier krijgen je burgers een heerlijke zoute smaak zonder dat je daar enige kruiden voor hoeft te gebruiken.
Stap 3: Als vervolgens de spek, burgers en de ui klaar zijn ga je de burger in elkaar flansen. Hierbij begin je met het broodje (uiteraard de onderkant), daarna maak je een bedje van rucola,...
Zelf de lekkerste biologische hummus maken? Dit is het recept! Hummus is lekker voor bij de borrel, op je brood of wrap.
Ingrediënten
150 gram gedroogde kikkererwten
2 teentjes knoflook
100 gram tahin sesampasta (zonder zout)
1 theelepel gemalen komijnzaad
½ citroen
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel za'atar, gedroogde tijm of sesamzaad
Bereiding
Stap 1: Week de kikkererwten minstens 8 uur in ruim water. Bewaar ze eventueel in de koelkast.
Stap 2: Kook de kikkererwten in schoon water totdat ze uit elkaar vallen, ongeveer 50 minuten.
Stap 3: Kook de laatste paar minuten de ongepelde knoflooktenen mee.
Stap 4: Giet de kikkererwten af en bewaar 100 ml van het kookvocht.
Stap 5: Laat de kikkererwten afkoelen.
Stap 6: Pureer de kikkererwten in een keukenmachine samen met de gepelde knoflooktenen, de...
Op zoek naar een bijzonder toetje? Dat heb je nu gevonden! Proef hoe de smaak van koffie en chocolade samen komt, met een verfrissende toets van sinaasappel.
Ingrediënten – 2 personen
125 ml koffie
250 ml chocoladevla
1 blokje pure chocolade
2 sinaasappelschilletjes
Bereiding
Stap 1: Laat de koffie goed koud worden en klop dit door de chocoladevla.
Stap 2: Verdeel de vla over de glazen.
Stap 3: Rasp de chocolade er over en garneer met een sinaasappelschilletje.
Waarin verschilt de biologische veehouderij van de reguliere veehouderij?
06-03-2024
Biologische vleesproducten zijn een stuk duurder dan reguliere producten. Biologische dieren krijgen meer ruimte, biologisch voer en uitloop naar buiten. Dit maakt het een stukje duurder. Maar verhoogt wel het dierenwelzijn. Daarnaast speelt schaalgrootte een rol: de reguliere sector is veel groter, en daardoor is de logistiek efficiënter. Ruim 95% van de dieren leeft in de gangbare veehouderij. Slechts een klein deel wordt biologisch gehouden.
De verschillen hieronder gaan over de reguliere veehouderij versus de biologische. Er zijn ook vleesproducten van dieren die onder betere leefomstandigheden worden gehouden. Deze kun je bijvoorbeeld herkennen via het sterrensysteem van de dierenbescherming.
Biologische veehouderij
Bioboeren kiezen bij voorkeur voor sterke rassen die passen bij de omgeving.
De dieren...
Voor biologische boeren staan het comfort, de gezondheid en het welzijn van hun dieren voorop. Ze houden zo veel mogelijk rekening met de natuurlijke behoeftes van een dier. Zoals lekker scharrelen, wroeten en grazen.
Bioboeren houden rekening met de natuurlijke behoeftes van hun dieren. De dieren hebben volop ruimte en comfort. Daardoor zijn ze veel gezonder. En hebben ze minder stress.
Binnen de biologische veehouderij krijgen dieren de ruimte. Er zijn specifieke regels voor hoeveel ruimte dieren moeten hebben – binnen én buiten de stal. Als het weer en de bodem het toelaten, mogen de dieren naar buiten wanneer ze maar willen.
Biodieren (daarmee bedoelen we hier: biologisch gehouden dieren) krijgen dus veel beweging en frisse lucht. Dat is heel goed voor hun gezondheid. En ook kunnen ze zo veel beter hun...
Recept: Vegetarische Thaise gele curry met bloemkool en aardappel
28-02-2024
Dat ziet er lekker uit hè?! Deze heerlijke Thaise gele curry met bloemkool en aardappel bereid je in slechts 5 stappen, in 15 minuten.
Ingrediënten – 2 personen
1 zakje Thaise gele/yellow curry paste - OnOff
1 blikje Thaise kokosroom - OnOff
200 gram bloemkool in roosjes
1 grote gekookte aardappel in blokjes
1 eetlepel tamari (classic)
1 bosui in reepjes
Bereiding
Stap 1: Maak een gele curry door de currypasta te verhitten in de kokosroom.
Stap 2: Voeg de aardappel toe en laat de curry 10 minuten koken.
Stap 3: Voeg de bloemkool toe en kook tot de aardappel en de bloemkool gaar zijn.
Stap 4: Breng op smaak met de sojasaus.
Stap 5: Garneer met bosui.
Tip: Serveer met gestoomde pandanrijst.
Tip: Laat je groenten niet te gaar koken, je wilt nog wat beet hebben. Je kunt de groenten ook...
Thais koken moeilijk? Niet met de biologische producten van ONOFF Spices!
Thais eten is uitdagend, soms pittig, maar altijd verrassend lekker. De producten van ONOFF Spices zijn biologisch en zo samengesteld dat iedereen er thuis in een handomdraai een (h)eerlijk Thais gerecht mee kan maken. Gemakkelijk thuis te maken en 100% Thais, want aan de smaak worden geen concessies gedaan.
Voor ONOFF Spices staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voorop. Dat houdt in dat bij elke beslissing het belang van people, planet en profit centraal staat, vanaf de productie bij de boer tot aan het eindresultaat op het bord.
Er wordt veel aandacht besteed aan de sociale aspecten voor de boeren en fabrieksmedewerkers in Isaan, het noordoosten van Thailand. Hier worden onder meer pepers, limoenblad, knoflook en koriander verbouwd. Het...
Weleda Skin Food is een alleskunner voor het hele lichaam: van je voeten tot aan je handen en de droge huid op je gezicht. De romige crème zorgt voor intensieve en langdurige hydratie. Het resultaat? Een soepele, zachte en gezonde huid. Bovendien is Skin Food 100% natuurlijk, net als alle andere producten van Weleda. Puur natuur, net als jij.
Ontdek 10 manieren om Skin Food te gebruiken. Welke probeer jij vandaag uit?
1. Skin Food voor droge handen
Droge handen? Smeer de droge huid van je handen in met Skin Food. Zo verzorg je je handen op een natuurlijke manier. Breng Skin Food aan als handcrème of neem een moment voor jezelf en gebruik de voedende crème als handmasker. Laat de crème intrekken en geniet van zijdezachte handen!
2. Verzorg ruwe plekjes met Skin Food
Droge, ruwe en trekkerige...
Recept: Spaghetti met knoflook, olie en patè di peperoncino
14-02-2024
De biologische patè di peperoncino van Convivia is perfect om je gerechten een extra dimensie te geven. Deze chilipaté geeft jouw spaghetti een explosie van smaak en kruidigheid, perfect voor liefhebbers van intense en beslissende smaken.
Ingrediënten – 4 personen
350 gram Spaghetti
4 teentjes knoflook
Extra vergine olijfolie
Gehakte peterselie
2 eetlepels Convivia patè di peperoncino
zout
peper
Bereiding
Stap 1: Zet een pan op het vuur met een druppel olijfolie en zodra deze heet is, voeg je de gepelde teentjes knoflook toe. Bak een paar minuten. Zet het vuur uit en voeg 2 royale lepels patè di peperoncino toe.
Stap 2: Kook de pasta in kokend, gezouten water en giet deze af zodra de aangegeven kooktijd is verstreken. Bewaar een beetje van het kookwater (ongeveer een half...
Zin in een snelle én lekkere traktatie? Met dit bananenbrood recept rolt er in mum van tijd een smeuïg tussendoortje uit de oven.
Ingrediënten – 4 personen
150 gram patentbloem
2 tl bakpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 snufje zeezout
50 gram rietsuiker
2 eieren
100 gram olijfolie
3 rijpe bananen
Extra nodig
cake- of broodvorm
muffinvormen of aluminiumvormpjes
satéprikker
bakpapier
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C.
Stap 2: Kneus met je handen de bananen in de schil. Haal ze uit de schil en doe ze in een kom.
Stap 3: Prak de bananen verder met een vork tot een egale massa.
Stap 4: Voeg de suiker en een snuf kaneel toe en meng. Voeg vervolgens de eieren toe en meng weer.
Stap 5: Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en meng met het...
De landbouw zorgt in Nederland voor ongeveer 16 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Hoeveel precies, daar verschillen de cijfers over. Eén ding is zeker: biologische landbouw geeft minder uitstoot. Biologische boeren werken slim samen met de natuur. Daardoor verkleinen ze hun negatieve impact op het klimaat. Ze gebruiken minder energie en stoten minder broeikasgassen uit. Zo zorgen biologische boeren voor het klimaat:
Geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen
Vaak gebruiken boeren kunstmest om snel en veel voedsel te produceren. De productie daarvan kost echter veel energie. En er wordt veel stikstof bij uitgestoten. Ook de productie van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals de meeste reguliere boeren gebruiken, zorgt voor uitstoot van broeikasgassen.
Biologische boeren gebruiken geen...
Samen bomen planten voor een groene en gezonde wereld
Biowinkel+
03-01-2024
Brinkers Food, maker van de biologische La Vida Vegan (chocolade)pasta's , wilde als kerstgebaar iets teruggeven aan de natuur. Daarom heeft Brinkers Food bomen terug gegeven aan de natuur.
Onze wereld heeft namelijk meer bos nodig: voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. Ter ondersteuning van wereldwijde initiatieven om ontbossing aan te pakken zal Brinkers Food, in samenwerking met stichting ‘Trees for All’, 1200 bomen planten. De 1200 bomen zullen worden geplant in het Boliviaanse Andesgebergte. Het Boliviaanse project van ‘Trees for All’ draagt ​​bij aan het realiseren van diverse duurzame doelstellingen, zoals geen armoede, klimaatactie en leven op het land.
Met dank aan de door jou gekochte La Vida Vegan chocoladepasta's is het...
Waarin verschilt de biologische teelt van de reguliere teelt?
02-01-2024
“Wat is er bio aan een broccoli? Krijgt hij dan meer ruimte?” We krijgen wel eens dit soort vragen binnen. Het komt voort uit de gedachte: groentes zijn natuurlijke producten en daarmee automatisch biologisch. Maar het biologische keurmerk gaat over de landbouwmethode waarmee deze groentes gekweekt worden. Hieronder lees je wat de belangrijkste verschillen zijn tussen biologische en reguliere landbouw.
Biologische teelt
Gebruikt op de meeste gewassen helemaal geen bestrijdingsmiddelen.
Zet alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen in tegen ziektes en plagen. Bijvoorbeeld door de omgeving zo in te richten dat er lieveheersbeestjes kunnen overleven die luizen opeten. En uienolie tegen de wortelvlieg.
Bestrijdt onkruid door wieden, schoffelen of afbranden.
Gebruikt dierlijke mest en compost om het land...
Door 100% biologisch eten van over de hele wereld op tafel te zetten en te genieten van de beste Mexicaanse en Aziatische maaltijden die op reis zijn ontdekt, maakt Amaizin de wereld op een leuke manier duurzamer. Daarbij gebruikt Amaizin alleen de beste biologische ingrediënten van boeren waarmee al meer dan 30 jaar een samenwerking is, met één doel: "Eat the world a better place".
Planet friendly
Onze planeet heeft het zwaar en verdient daarom veel meer aandacht en zorg. Dat doen ze bij Amaizin door biologische landbouw te stimuleren. Bij biologische landbouw wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetische modificatie. In plaats daarvan zorgen boeren voor een natuurlijk evenwicht tussen plant en dier.
Door planten op natuurlijke wijze te voeden, blijft de...
Maak creatieve feestelijke spiesjes, die ook nog een lekker, gezond en vegetarisch zijn! Dat kan alleen maar genieten worden :)
Ingrediënten
1 pot Yakso seitan
Yakso kokosolie
1 zak Yakso Krupuk
1 eetlepel Yakso Sambal Oelek
Yakso Satésaus
Yakso Ketjap Manis
1 paprika
1 aubergine
1 rode ui
1 eetlepel komijn
3 teentjes knoflook
2 eetlepels extra virgin olijfolie
Pepermix
Bamboe prikkers
Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minuten (+1 dag marineren)
Bereiding
Stap 1: Laat de seitan kort uitlekken in een vergiet. Houd de stukken grof en marineer deze in 1 eetlepel Sambal Oelek, 2 eetlepels olijf olie, 1 eetlepel komijn en de 3 teentjes geperste knoflook. Laat dit geheel afgedekt een dag in de koelkast staan.
Stap 2: Was en snijd de groenten in grove stukken. Wok deze groenten kort in de kokosolie met...
Zin in een makkelijk én gezond Oosters gerecht? Kies dan voor Yakso! Van pittige smaakmakers, kokos producten tot vleesvervangers, Yakso heeft het allemaal, en ook nog eens biologisch. Wist jij al dat Yakso "Reinig je lichaam met eten" in het Japans betekent.
Met de authentieke eiermie van Yakso heb je in een handomdraai een smaakvol en gezond gerecht op tafel staan. Maak het op smaak met spice paste en combineer het met de heerlijke seitan. Extra pit? Gebruik sambal! Wij hebben zowel sambal manis als sambal oelek. Maak je gerechten extra lekker met de gebakken uitjes of seroendeng. En vergeet vooral de krupuk en traditionele satésaus niet! Ons loopt het water al in de mond…
Alle lekkere producten van Yakso worden op biologische wijze geteeld, wat dus betekent dat er geen chemische...
Soep zoals je het thuis maakt, maar dan in een grotere soepketel: met echte biologische ingrediënten, krachtige kruiden en specerijen, zonder E-nummers of onnatuurlijke smaakmakers. Gemaakt op de ouderwetse manier: met tijd, zorg en aandacht, want dan is soep het allerlekkerst. Dat is soep van de Kleinstesoepfabriek!
Bij Kleinstesoepfabriek geloven ze dat ze meer mensen biologisch kunnen laten eten door vooral LEKKERE maaltijden te maken. Daarom zijn alle ingrediënten biologisch en zoveel mogelijk ook vegetarisch. Door de ambachtelijke productie ontstaan natuurlijke smaaknuances.
Bij Kleinstesoepfabriek willen ze duurzaam ondernemen. De producten en hun verpakking zijn duurzaam. Innovaties zijn gericht op maximale vernieuwing en houdbaarheid. Met de 658 zonnepanelen wordt veel energie opgewekt via een groene manier,...
Verbreed je horizon met de producten van Horizon Natuurvoeding
Biowinkel+
31-10-2023
Horizon Natuurvoeding is in 1978 opgericht. Horizon heeft 100% biologische noten- en zadenpasta's, en verpakte noten, zaden en zuidvruchten van topkwaliteit.
Vanaf het begin heeft Horizon Natuurvoeding zich gericht op de productie en verkoop van volwaardige voeding, die bijdraagt aan de gezondheid van mensen, samenleving en aarde. Er is daarom bewust gekozen voor 100% biologische en plantaardige grondstoffen en er wordt zonder kunstmatige toevoegingen en toegevoegde suiker gewerkt.
De hele productielijn heeft Horizon Natuurvoeding in eigen beheer. De grondstoffen komen rechtstreeks van de boerencoöperaties en toeleveranciers naar de vestiging in IJsselstein, waar de noten, zaden en zuidvruchten verwerkt en verpakt worden.
Traceerbaarheid (weten waar de grondstoffen vandaan komen) is voor Horizon Natuurvoeding...
De La Vida Vegan chocoladepasta's van Brinkers Food worden gemaakt van duurzaam verkregen grondstoffen. De chocoladepasta's zijn dan ook 100% biologisch, vegan, palmolie-, gluten-, sojavrij en Fairtrade.
Waarom kiezen voor palmolievrije producten?
De toenemende vraag naar palmolie leidt tot meer olieplanten in de productielanden. Dit gaat in bepaalde gevallen ten koste van het tropisch regenwoud en tropisch veenland. Dan is er ook verlies aan biodiversiteit. Ook zijn er zorgen over arbeidsverhoudingen op plantages, landconflicten, broeikasgassen, vissterfte en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Door gebruik te maken van duurzaam verkregen grondstoffen, wordt de impact op de opwarming van de aarde beperkt, het dierenwelzijn verbeterd en ontbossing vertraagd.
Klik hier om jouw favoriete smaak(en) voor de...
Het klinkt heel logisch, maar het komt nog maar zelden voor dat een voedselketen van ‘land tot bord’ zo zichtbaar is als bij de broden van bakkerij Driekant. Het graan groeit op fietsafstand van bakkerij Driekant op Landgoed Velhorst en het meel wordt gemalen bij molen De Vier Winden in Vragender. Boer, molenaar en bakker zijn allemaal in de Achterhoek gevestigd.
Boer
Het graan wordt verbouwd door Winny en Arjen van Buuren van Landgoed Velhorst. Zoals je al weet zijn Winny en Arjen bijzondere ondernemers. Zij zijn als Natuurboeren namelijk echt gericht op het geheel, de hele kringloop dicht bij huis houden. Naast granen verbouwen ze ook aardappels en groenten, klik hier om ook deze producten van de Velhorst te kopen.
Molenaar
Molenaar George Gunnewick van De Vier Winden brengt al 25 jaar wekelijks zijn...
Aan het houden van (rund)vee worden strenge eisen gesteld door Stichting Demeter. De eisen waar een Demeter boer zich aan moet houden met betrekking tot de weidegang en stalling zijn hier op een rijtje gezet.
Al het rundvee (zoogkoeien, stieren, melkvee, jongvee, en kalveren) dienen in de zomermaanden toegang te hebben tot de weide. Waar dit niet mogelijk is, dient het hele jaar door toegang tot de openlucht te zijn. Het is niet toegestaan om enig soort vee het hele jaar door in stallen vast te binden. Koeien moeten bij het afkalven vrij kunnen bewegen. Rundveehouderij zonder toegang tot weiland en uitloop in de openlucht is niet mogelijk. Koeien dienen tenminste 180 dagen per jaar weidegang te hebben.
Het staltype en de interne indeling en inrichting dienen aan de volgende eisen te voldoen:
De dieren dienen de beschikking...
Toe aan wat verkoeling? Probeer dan eens deze rabarberlimonade, een toppertje op al je zomerfeestjes!
Ingrediënten – voor 2 liter
750 gram rabarber
70 gram ruwe rietsuiker
2 liter water
Bereiding
Stap 1: Snijd de rabarber met schil in blokjes. Zet op het vuur in het water. Laat 10 minuutjes koken. Zeef het pulp. Voeg de suiker toe en zet nog even op het vuur tot alle suiker is gesmolten.
Stap 2: Giet het in schone flessen en sluit af. Veertien dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ook wat gember of andere kruiden (steranijs, kaneel) meekoken met de rabarber voor een extra toets.
Tip: Werk af met lente-ijsblokjes. Die maak je door (on)kruiden en eetbare bloemen in je ijsblokjes te verwerken.
Met dit recept haal je het Midden-Oosten in huis. De keuken van het Midden-Oosten is uitgebreid en divers. Vaak wordt er van alles op tafel gezet, zodat iedereen er gezamenlijk ervan eet. Nodig dus je familie en vrienden uit en geniet samen van wat de keuken van het Midden-Oosten te bieden heeft!
Ingrediënten – 2 personen
2 aubergines
6 tomaten
1 teentje knoflook
2 takjes peterselie
50 gram ongezouten amandelen
1½ eetlepels olie
1 eetlepel za'atar
2 eetlepels tahin
½ citroen
2 volkoren pitabrood
Bereiding
Stap 1: Warm de oven voor op 250 °C en zet op de grillstand.
Stap 2: Was de aubergines en kerf ze op een paar plekken met een scherp mes een paar centimeter in.
Stap 3: Leg ze op een rooster en rooster ze onder regelmatig keren in 30 minuten tot ze zwart zijn.
Stap 4: Was de...
Provamel is gestopt met de productie, distributie en verkoop van Provamel Plantaardige koelverse sojayoghurt. Provamel is hiermee gestopt omdat de verkoop van de sojayoghurts niet in evenwicht was met de productiekosten, wat niet langer duurzaam was voor de fabriek en complexiteit in de supply chain creëerde. Maar liefhebbers van sojayoghurt niet getreurd! Gelukkig hebben we een goed en misschien zelfs wel beter alternatief: Sojade!
Sojade is een Bretons familiebedrijf dat is opgericht in 1951. Naast dat lekkere en goede voeding belangrijk is voor hen, stellen ze vooral mens en natuur centraal in de benadering van voedsel. Moederbedrijf Triballat Noyal omarmt deze filosofie en steunt al meer dan 40 jaar de biologische landbouw.
Puur natuur
Al sinds de jaren ‘80 gebruikt Sojade biologische soja die afkomstig is van...