Wat is honing?

Wat is honing?
Bij Biowinkel+ verkopen we zowel biologische, biologische Fairtrade als Demeter honing van de Traay. De missie van de Traay is dan ook om dicht bij de natuur te blijven en pure honing bieden: zonder onnodige bewerkingen voor iets wat de natuur al lekker en gezond biedt. Maar wat is honing nou eigenlijk? Wat is het verschil tussen biologische honing en gangbare honing? En wat is het verschil tussen vloeibare honing en crème honing? Op deze vragen en meer geven wij hier antwoord.

Wat is honing?
Honing is een onvervalst natuurproduct. Het is een natuurlijke zoete substantie die ontstaat als honingbijen nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. De nectar (uit de bloem) wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing.
De kleur en smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar d.w.z. van welke plant, bloem, bloesem, maar ook de mate van kristallisatie is van invloed op de smaaksensatie. Zo smaakt bijvoorbeeld honing van zonnebloem anders dan die van lindebloesem.
Honing is een natuurproduct: de kleur van sommige varianten kan per jaar / seizoen wat afwijken.

Wat is het verschil tussen biologische honing en gangbare honing?
Het belangrijkste verschil zit in de manier waarop de imkers werken en de controle daarop.
Bij biologisch imkeren vliegen de bijen op biologische flora en wilde planten. De Traay werkt alleen samen met biologische imkers die bijen laten overwinteren op eigen honing. Bij gangbare honing mag de imker zijn bijen in de winter bijvoeden met suikerwater (ook wel bijensuiker genoemd) of met gangbare honing. Alleen het eindproduct wordt gecontroleerd. Zowel biologische en gangbare honing moet voldoen aan alle strenge waren wettelijke eisen. Alle honing (bio en gangbaar) is puur natuur, zonder enige toevoeging!

Het BIO-keurmerk geeft je de garantie dat:
  • De bijen vliegen in natuurgebieden of op land van biologisch werkende boeren.
  • De bijen vliegen in gebieden waar binnen een straal van 3 km geen industrie, verkeer/snelwegen voorkomen en waar geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
  • De bijen overwinteren op hun eigen honing.
  • De behandeling van de bijenvolkeren is gericht op het voorkomen van ziekte. Een eventuele bijenziekte wordt alleen op natuurlijke wijze bestreden, bijvoorbeeld met etherische oliën.
  • De raten en kastdelen niet chemisch worden ontsmet.
  • De honing wordt onderzocht op residuen van antibiotica, pesticiden en zware metalen.
  • De honing gegarandeerd van niet genetisch gemanipuleerde planten afkomstig is.

Biologische Fairtrade honing
Deze honing is gebaseerd op de principes van eerlijke handel volgens het Fairtrade keurmerk. Het voldoet naast de strenge eisen van biologische honing ook aan de principes van eerlijke handel (Max Havelaar keurmerk). Op deze manier willen ze bij de Traay een positieve bijdrage leveren aan het milieu en de bestrijding van armoede. Tijdens werkbezoeken wordt ervaring met de imkers gedeeld en het natuurlijk imkeren gestimuleerd, zodat het vakmanschap niet verloren gaat. Met de biologische Fairtrade honing uit Nicaragua wordt er tevens voor gezorgd dat imkers en hun familie een beter bestaan kunnen opbouwen.

Demeter honing
De Demeter honing van de Traay komt van Gunnar, een biologisch-dynamische imker uit Duitsland, waarbij de bijen nectar verzamelen op wilde bloemen in de Duitse natuur. De honing komt volgens de Demeter richtlijnen tot stand. De Demeter honing voldoet, naast de eisen voor biologische honing, ook aan de Demeter Standaard: De bijen vliegen zoveel mogelijk in natuurgebieden of op land van biologisch-dynamisch werkende boeren en de basis voor de bijenverzorging is samenhang tussen dierenrijk, mens, natuur en kosmos.
Andere belangrijke eisen zijn:
- De bijen overwinteren zoveel mogelijk op hun eigen Demeter honing;
- Vermeerdering van het volk gebeurt op een natuurlijke zwerm manier;
- De bijen bouwen hun raten zelf in de broedkamer

Wat is het verschil tussen vloeibare honing en crème honing?
Qua textuur heb je honingsoorten die heel vloeibaar zijn en blijven, zoals acacia- en woudhoning. Soorten als zonnebloem en koolzaad hebben de neiging sterk te gaan kristalliseren. Om de kristallen fijn en zacht te krijgen wordt deze honing gemengd (met dezelfde soort) en lang geroerd dit heet het enten van honing. Zo ontstaat een heerlijke zachte crème honing, die goed smeerbaar is.

Wat is koud geslingerde honing?
Honing zit in raten die de bijen van was maken. De raten stopt de imker in een honingslinger. Dit is een soort centrifuge en door het draaien wordt de honing uit de raten geslagen. Honing kun je niet warm slingeren, want dan smelt ook de was. Sinds 2014 mag, volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de term koud geslingerd niet op het etiket staan.

Waarom kristalliseert (versuikert) honing in de pot?
Elke soort honing heeft de neiging om na verloop van tijd te kristalliseren. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de van nature in honing aanwezige druivensuikers (glucose). Het heeft niets te maken met de kwaliteit of houdbaarheid. Even 15 minuten au bain-marie (of gewoon op de verwarming) opwarmen tot maximaal 40ºC. (niet in de magnetron plaatsen! Belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren gaan dan verloren.) en de honing is weer even vloeibaar als daarvoor.

Klik hier om jouw biologische, biologische Fairtrade of Demeter honing van de Traay te bestellen. Jammie!

 
    07-05-2025 09:11