Biowinkel4you heeft een nieuwe naam: Biowinkel-plus. Moeite met bestellen? Neem contact met ons op, we helpen je graag.
Blog
Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offertepagina om jouw offerte aan te vragen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Recept: Aardappelsalade met biologische Vitabellas van de Velhorst
Biowinkel+
22-08-2022
Met dit recept van Winny, van de Velhorst, zet je in een handomdraai een heerlijke biologische aardappelsalade met Vitabella aardappelen, uien en verse kruiden op tafel. Je kunt de salade makkelijk van te voren maken en is heerlijk als bijgerecht. Dan smaakt het nog lekkerder!
Ingrediënten - 2 personen
4 middelgrote Vitabella aardappelen
1 ui
verse peterselie
verse bieslook
2 eetlepels mayonaise
Bereiding
Stap 1: Was de aardappelen in de schil.
Stap 2: Snijd de aardappelen in blokjes.
Stap 3: Kook de aardappelen ca. 15 minuten (niet te gaar).
Stap 4: Snijd de uien en de verse kruiden fijn.
Stap 5: Doe de aardappelen, uien en verse kruiden in een schaal. Voeg eventueel wat peper en zou toe.
Stap 6: Voeg 2 eetlepels mayonaise toe en roer het geheel om.
Stap 7: Bewaar de salade in de ijskast tot gebruik.
Eet...
www.rigonidiasiago.nl; Krant van de Aarde, jaargang 17, 2022-4, nazomer
17-08-2022
In 1923 begon het verhaal van Rigoni di Asiago op de hoogvlakte van Asiago, in het noorden van Italië, met de honing van oma Elisa. De familie besloot al haar passie en ervaring te gebruiken om natuurlijke, goede en authentieke producten te creëren. De familie heeft er altijd voor gekozen om uitsluitend met biologische grondstoffen van de hoogste kwaliteit te werken, om producten te maken die eerlijk zijn voor mensen en voor het milieu. Het motto van de familie is dan ook: ’Kiezen voor biologisch zonder een enkel compromis te sluiten betekent geloven in een betere, duurzame toekomst voor de consumenten van vandaag en de generaties van morgen.’.
Sinds 1996 brengt Rigoni di Asiago fruitbeleg onder de naam Fiordifrutta op de markt (Fiordifrutta betekent ‘bloem van fruit’). De jams zijn gezoet met...
Met dit recept van Fiordifrutta maak je in een handomdraai heerlijk verfrissende ijsjes.
Ingrediënten – 4-6 ijsjes
300 gram Griekse yoghurt
2 grote eetlepels bosvruchten jam (of wilde blauwe bosbessen jam)
10-tal blaadjes verse munt, fijngehakt
Bereiding
Stap 1: Meng de yoghurt met de jam en de verse munt.
Stap 2: Doe het mengsel in ijslollyvormpjes en zet 3 uur in de diepvries.
Stap 3: Genieten maar!
Krant van de Aarde, jaargang 17, 2022-4, nazomer
17-08-2022
Bij scheikunde en biologie leer je dat stikstof (N) de grote aanjager is voor de groei van planten. Maar ook weten we dat voor een gezonde bodem, en daarmee gezond voedsel, niet alleen N maar ook organische stof (met veel koolstof, andere mineralen en verbindingen, etc.) van groot belang is. Bij veel N (uit kunstmest en dierlijke mest) kan het organische stofgehalte van de bodem achteruitgaan, overige stoffen beperkend worden en er (te) hoge N-verliezen zijn naar lucht, grond- en oppervlaktewater; een kwestie van balans dus.
Biodynamische (BD) boeren gebruiken vooral eigen stromest dat minder N bevat. Oogstresten en maaisel zorgen dat er extra organische stof aan de bodem wordt toegevoegd. Ook hebben ze veel minder uitstoot van N omdat ze veel minder dieren houden per hectare (mestoverschot), ofwel grondgebonden zijn, en geen...
Met warm zomerweer zweet je meer dan anders. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Met warm weer doe je er goed aan om ten minste 2 liter water op een dag te drinken (bron: voedingscentrum). Naast water, koffie en thee hebben wij afgelopen week ook van soep en smoothies genoten om wat extra vocht binnen te krijgen.
Iedereen was enthousiast om te helpen met het maken. Terwijl een aantal bezig waren met het snijden van de groenten voor de soep, waren anderen bezig met het snijden van het fruit voor de smoothie. En we hebben niet alleen goed voor het lichaam gezorgd met deze lekkere creaties, het was vooral ook heel leuk om samen te maken en er vervolgens van te genieten :)
Recept: Paddenstoelensalade met spinazie en amandelen
10-08-2022
Deze Aziatische salade heb je in een handomdraai gemaakt. Perfect als lunch of als voorgerecht. Ook erg lekker als hapje bij de borrel op een stukje toast!
4 personen, bereidingstijd 15 minuten
Ingrediënten
350 gram kastanjechampignons
200 gram spinazie, gewassen
160 gram geroosterde amandelen, gehakt
6 takjes peterselie, geplukt en gehakt
Ingrediënten dressing
1 teentje knoflook, geraspt
2 eetlepels extra virgine olijfolie
1/2 citroen
peper en zout
Bereiding
Stap 1: Snijd de champignons in zo dun mogelijke plakjes en bak ze heel kort
Stap 2: Meng de knoflook met de helft van de olie met het sap van de citroen, de helft van de peterselie en de knoflook, marineer hier de champignons in en maak op smaak met peper en zout, laat 5 minuten rusten
Stap 3: Voeg de spinazie toe en hussel alles...
Van komkommer, kiwi, munt en appelsap maak je in een handomdraai een verfrissende smoothie!
Ingrediënten
1 kiwi
250 g komkommer
Een handje verse muntblaadjes
200 ml appelsap
Bereiding
Schil eerst de kiwi en snij het in stukjes. Was de komkommer en haal de schil eraf als je dat wilt. Na het wassen en drogen, snij de muntblaadjes in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten inclusief de appelsap in een blender en meng het goed door elkaar.
De temperatuur liep afgelopen week weer hoog op, maar wij wisten het hoofd koel te houden. We hebben namelijk weer heerlijke verfrissende smoothies gemaakt. Ingewikkeld? Nee hoor! Met kiwi's, bananen, sinaasappelsap en ijs wisten wij weer een heerlijke, feestelijke creatie te maken :)
Het recept voor deze verfrissende koude soep komt van Winny van de Velhorst. Hij is heerlijk tijdens een warme zomerdag en eenvoudig te bereiden met biologische courgette, munt en oregano.
Ingrediënten
1 l groentebouillon
1 grote courgette, in kleine stukken
1 ui, kleingesneden
1 teentje knoflook
10 blaadjes munt
3 takjes oregano
1 dessertlepel Italiaanse kruiden
1 el crème fraîche
1 el koolzaadolie
Bereiding
Stap 1: Verwarm de koolzaadolie in een pan en bak de ui en knoflook even aan.
Stap 2: Voeg de courgette, fijngesneden munt, oregano en kruiden toe, schep om en blus af met de bouillon.
Stap 3: Breng aan de kook en laat ca. 5 minuten trekken.
Stap 4: Maak de soep fijn met een staafmixer (of in de blender).
Stap 5: Laat de soep afkoelen en daarna koud worden in de koelkast.
Stap...
De Shower Bars van Weleda zijn de perfecte combinatie tussen een duurzaam moment en een heerlijke wellness-ervaring. De biologisch afbreekbare formule van 100% natuurlijke ingrediënten reinigt mild en de romige zeep verrijkt met biologische shea butter en plantaardige glycerine verzorgt je huid. De huidverdraagzaamheid van deze body bar is dermatologisch bewezen. Wat ook heel fijn is, is dat ze microplasticvrij zijn! Je spoelt ze dus met een gerust hart van je af, het doucheputje in.
Bestel jouw Shower Bars hier .
Vanaf deze week is de volle kwark van Rauw Power ook bij ons verkrijgbaar.
Deze kwark wordt gemaakt van rauwe melk. Hierin blijven alle hittegevoelige enzymen en natuurlijk aanwezige bacteriën intact. Deze dragen bij aan de rijke smaak, wat bij kazen ook wel als "terroir" wordt aangeduid. De volle melk fermenteert minimaal 24 uur. Het lebstremsel zorgt ervoor dat de kwark na fermentatie beter kan uitlekken voor een extra romige smaak. Het geeft ook een betere smaak en zachtere structuur dan microbieel stremsel. Daarnaast wordt er geen geen melkpoeder aan toegevoegd. Dit maakt de structuur wederom zacht en romig. Klik hier om hem te bestellen. Eet smakelijk!
Deze fruitspiesjes zijn niet alleen leuk om te maken, lekker om op te eten, maar staan ook nog eens feestelijk op tafel bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje!
Ingrediënten
Stukje watermeloen
4 aardbeien
50 gram blauwe bessen
2 eetlepels halfvolle yoghurt
Kaneel
Materialen
3 lange prikkers
Bereiding
Stap 1: Snijd uit het stuk watermeloen figuurtjes of blokjes.
Stap 2: Was de aardbeien en bessen.
Stap 3: Steek het fruit aan lange prikkers en leg ze op 2 bordjes. Schep er een lepel yoghurt bij en stuif er wat kaneel over.
Ingrediënten over?
Watermeloen:
Verpak een stuk watermeloen in plastic folie en bewaar het maximaal 3 dagen in de koelkast.
Maak van de rest van de meloen een fruitsalade. Lekker met aardbeien, frambozen, bessen, blokjes peer, stukjes kiwi.
Proef de zomer met deze heerlijke pastasalade met gegrilde groenten!
4 personen, bereidingstijd 30 minuten
Ingrediënten
300 gram pasta (bijvoorbeeld penne)
4 eetlepels pesto
1 dl witte wijnazijn
1 aubergine, in plakken
2 rode paprika’s, in repen
3 courgettes, in de lengte in plakken
3 eetlepels olijfolie
zout
peper
verse basilicum
Bereiding
Stap 1: Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar. Giet de pasta af en bewaar 1 dl kookwater voor het maken voor de saus.
Stap 2: Roer door het kookwater de pesto, witte wijnazijn en peper naar smaak. Houd 2 eetlepels van de saus achter en roer de rest door de uitgelekte pasta en laat dit circa 20 minuten intrekken.
Stap 3: Bestrijk de aubergineplakken, repen paprika en plakken courgette met olijfolie en grill de groenten circa 10 minuten onder...
Als startschot voor de vakantie hebben wij, nadat we met elkaar soep hadden gegeten, een bingo gehouden. En wat was het gezellig! Het meedoen was uiteraard belangrijker dan het winnen, maar wat was iedereen fanatiek en geconcentreerd bezig. Uiteindelijk is iedereen met een prijs naar huis gegaan.
Wat een feest! :)
De zonnige dagen zijn weer begonnen! Tijd over én zin om iets lekkers te maken? Duik (met je kinderen) de keuken in voor deze karnemelk-ijsjes. Deze ijsjes zijn snel gemaakt en lekker verfrissend.
Tussendoortje of dessert, 6 stuks, bereidingstijd 15 min.
Bio boodschappenlijstje
75 ml water
Groene schil van 1 limoen
75 gram rietsuiker
400 ml karnemelk of acidophilusmelk
Kookgerei
Vormpjes voor likijsjes
Bereiding
Stap 1: Breng het water aan de kook. Leg de limoenschillen erin, neem de pan van het vuur en laat de schillen ca. 10 minuten in het water trekken.
Stap 2: Verwijder de schillen, breng het water opnieuw aan de kook en los de suiker in het water op. Laat de siroop afkoelen en roer de karnemelk erdoor.
Stap 3: Schenk de karnemelk in de ijsvormpjes en laat ze in de diepvries in ca. 3 uur...
Bread & butterpudding is een echte Engelse klassieker. Perfect als dessert, maar ook hartstikke geschikt als ontbijt in het weekend. Het is een smakelijke manier om je oude sneetjes brood te gebruiken, én om te genieten van verse, biologische aardbeien.
Ontbijt of nagerecht, 4 personen, bereidingstijd 30 min., vega
Bio boodschappenlijstje
500 gram aardbeien
3 eieren
75 gram suiker
Geraspte schil van 1 citroen en 1 eetlepel citroensap
225 ml melk
8 sneetjes (oud) brood
Keukengerei
Rechthoekige ovenschaal (ca. 1½ liter)
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de helft van de aardbeien in kleine stukjes en halveer de rest.
Stap 2: Klop de eieren met de suiker goed los. Klop de melk, de citroenschil en het citroensap erdoor.
Stap 3: Leg 4 sneetjes brood in de ingevette...
Mislukt?! Of bijzonder en bijzonder lekker voor in de soep!
Biowinkel+
01-07-2022
Op woensdag is het soep-dag bij ons. Er wordt dan een grote pan verse soep gemaakt, natuurlijk met biologische ingrediënten uit onze eigen biowinkel. De heerlijke geur trekt door het hele pand en tijdens de lunchpauze genieten we met het hele team van de soep. Er zijn zelfs collega's die niet hoeven te werken, die speciaal voor de soep even langskomen.
De soep van afgelopen woensdag heeft echter wel weer een mooi verhaal. In de soep is namelijk een bijzonder worteltje beland. Het leek namelijk net of de wortel een tweede einde had. "Een mislukte wortel" was dan ook de eerste reactie van de chef van de week. Wij noemen hem eerder bijzonder. Bijzonder en bijzonder lekker voor in de soep!
Wauw, wat zijn wij trots! Biowinkel4you.nl is door de Europese Commissie goedgekeurd om gedurende het European Green Leaf -jaar van de gemeente Winterswijk, samen te werken aan een duurzame toekomst.
De Europese Commissie heeft deze prijs in 2008 ingesteld voor kleinere gemeenten en steden (20.000-100.000 inwoners) die zich onderscheiden op het gebied van milieu en klimaat .
Door jouw boodschappen bij Biowinkel4you.nl te doen, draag je bij aan de biologische, duurzame en sociale impact die Biowinkel4you.nl maakt!
Deze quinoasalade heeft bijna alle kleuren van de regenboog en is onweerstaanbaar door de rijke smaken! De granaatappelpitjes zorgen voor een vleugje zoet en geven net dat extra beetje schwung dat een salade soms nodig heeft.
Hoofdgerecht, 4 personen, 25 min. bereiding + 40 min. oventijd.
Bio boodschappenlijstje
1 bos bospeen, geschrapt
3 el olijfolie
250 gram quinoa
2 rode uien, in halve ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
200 gram spinazie
pitjes van een halve granaatappel
fijngehakte oranje schil van 1 sinaasappel
150 g feta (of 100 g gemengde noten)
zout en peper naar smaak
Kookgerei
Bakplaat met bakpapier
Zeef
Keukenrasp
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven op 180 °C. Besprenkel de bospenen met 1 eetlepel olie, spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze in de oven voor 30-40 minuten.
Stap...
Handigheidjes om het winkelen makkelijker te maken
Biowinkel+
27-06-2022
Winkelwagen
Heb je een account bij ons? Dan blijven vanaf nu je producten in je winkelwagen staan als je je computer afsluit. Zo kun je je bestelling dus op een later moment verder afronden, super handig!
Verlanglijstje
Vanaf nu kun je al je favoriete artikelen op verlanglijstjes bewaren. Verlanglijstjes maken, bewaren en bekijken? Log in of maak een account .
Met ingang van 1 juli 2022 wordt er een wijziging doorgevoerd in het Warenwetbesluit meel en brood. De wetgeving in Nederland verandert dus. Daarom zijn wij genoodzaakt de benamingen van ons brood aan te passen , de artikelnummers zullen wel hetzelfde blijven. Dus mocht je een favoriet brood hebben, dan kun je hem het beste even opzoeken met het artikelnummer . Zo heette artikelnummer 25030 eerst bio achtgranen desembol – 800 gram en nu bruin meergranen zaad-pitten desembol bio - 800 gram .
Klik hier om jouw brood te bestellen.
Vanaf deze week is er weer biologische andijvie, courgette, Chinese kool en rode batavia sla van Landgoed Velhorst bij ons verkrijgbaar. Vers van het land en ook nog eens uit de regio. Dat wordt genieten! Klik hier om het te bestellen :)
Afgelopen zaterdag waren wij aanwezig bij de open dag van zorgboerderij 't Grievink in Aalten. Het was warm, maar wat was het leuk om iedereen te ontmoeten! Wij hebben heerlijke biologische smoothies gemaakt en mooie gesprekken kunnen voeren. Kortom, ondanks de warmte een zeer geslaagde dag!
Dit is niet zomaar oerkefir, want deze oerkefir van Rauw Power is met ZILVER bekroond tijdens de Cum Laude Awards!
Rauw Power Oerkefir is de puurste vorm van kefir die er is. Dit is namelijk de Kefir zoals hij van oudsher gemaakt werd: door rauwe melk te fermenteren met behulp van kefirkorrels (in de volksmond ‘het kefirplantje’ genoemd) in plaats van kefirculturen in poedervorm. Raw Milk Company is voor zover wij weten het enige bedrijf in de EU dat kefir maakt van rauwe melk met het kefirplantje als startcultuur. In Oost-Europa (waar de kefirkorrels vandaan komen) is het gebruik van de kefirkorrels meer gebruikelijk, maar daar wordt gepasteuriseerde melk gebruikt.
Omdat de Oerkefir van Rauw Power van rauwe melk is gemaakt behoud het alle goede eigenschappen van rauwe melk, maar door het fermentatieproces is het...
Een frittata is een Italiaans gerecht van gebakken ei waar je alle kanten mee op kunt. Het lijkt op een omelet, maar dan wat dikker. De Italianen maakten hun kliekjes op in een frittata, en je kan dan eigenlijk ook alles door de frittata gooien! In dit recept combineer je de ei met rucola en een heerlijke salsa van snoeptomaatjes.
Voorgerecht, 4 personen, bereidingstijd 20 min., vega
Bio boodschappenlijstje
250 gram snoeptomaatjes
Sap en rasp van ½ citroen
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels fijngehakte verse koriander
Gedroogde gemalen chilipeper
30 gram kruidenboter
150 gram rucola of raapsteeltjes
4 eieren
50 gram geraspte oude geitenkaas
Keukengerei
4 lage ovenvaste schaaltjes, ingevet
Mengkom
Rasp
Bereiding
Stap 1: Snijd de tomaatjes in kwarten en laat ze in een zeef een uur uitlekken. Meng in...
Weleda
In juni en juli worden exclusieve bezoekersdagen bij Weleda in Zoetermeer georganiseerd, waarin jij je kunt onderdompelen in de wereld van Weleda. Ontdek de biodynamische tuin, kijk virtueel mee in de apotheek & doe mee aan de workshop. Klik hier voor het volledige programma en om jouw ticket te kopen (€12,50 p.p.), er is een beperkt aantal beschikbaar!
Rauw Power
Voor iedereen die wel eens een kijkje bij Rauw Power wil nemen is er goed nieuws! Elke woensdag in de maanden juni, juli, augustus tot half september wordt er van 10.15 uur tot 11.15 een korte excursie met proeverij gegeven bij de Raw Milk Company in De Lutte. De kosten zijn €5,00 p.p.. Geef je vooraf op via +31541299872 of mail naar info@rawmilkcompany.nl.
Met dit kleurrijke lunchgerecht ben je verzekerd van een feestje op je bord! Deze quinoa salade is ontzettend veelzijdig. Fris door de dressing, maar ook hartig door de verschillende groentes.
Lunchgerecht, 4 personen, voorbereidingstijd 30 min., bereidingstijd 20 min., vega
Bio boodschappenlijstje
Sap en rasp van 1 citroen
8 eetlepels olijfolie
4 kleine geschilde en gekookte rode bietjes
200 g quinoa
2 eetlepels bieslook fijngeknipt
3 eetlepels fijngehakte peterselie
250 g raapsteeltjes
50 g verkruimelde feta of geitenkaas
Keukengerei
Mengkommetje
Rasp
(Kaas)schaaf
Slacentrifuge
Bereiding
Stap 1: Klop het citroensap met de olijfolie, zout en peper tot een dressing. Schaaf 2 bietjes in dunne plakjes en schep ze in een diep bord met 2 eetlepels dressing.
Stap 2: Snijd de andere bietjes in...
Om aan te geven of een product aan bepaalde wetten/regelgeving/eisen voldoet, krijgt het vaak een keurmerk. Omdat er heel veel verschillende keurmerken zijn, is er door Milieu Centraal een onderzoek uitgevoerd. Van alle duurzame claims op voedselproducten blijven na onderzoek van Milieu Centraal 12 keurmerken als beste over. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie maakt deze 12 topkeurmerken bekend om consumenten te helpen om duurzamer boodschappen te doen.
Een aantal van deze keurmerk kom je ook op producten tegen die wij als Biowinkel4you.nl verkopen. Wij zullen toelichten waarom juist deze keurmerken topkeurmerken zijn, zodat je ook de reden weet waarom je duurzame producten moet (blijven) kopen.
Biologisch
Alle producten van Biowinkel4you.nl zijn 100% biologisch, wij zijn namelijk SKAL en EKO gecertificeerd. Ons...
Recept: Veldboon-spelt pasta salade van Landgoed Velhorst
01-06-2022
Van Winny van de Velhorst hebben we dit heerlijke recept voor een biologische veldboon-spelt pasta salade gekregen. Leuk om te weten, Keuper Pasta heeft van de biologische veldbonen en spelt van Landgoed Velhorst een veldboon-spelt pasta (schelpjes) gemaakt. Deze pasta heeft een heerlijke bite, is zeer voedzaam, een mooie vervanger van vlees en komt ook nog eens uit de regio!
Ingrediënten
100 gram pasta ca. 7-8 minuten koken, met koud water afspoelen
Zongedroogde tomaatjes
Groenselderij
Zaden en kruiden naar keuze
Koolzaadolie
Bereidingswijze
Stap 1: Kook de pasta in ca. 7-8 minuten koken en spoel de pasta af met koud water.
Stap 2: Snijd de zongedroogde tomaatjes en groenselderij fijn.
Stap 3: Doe de pasta en groenten in een schaal, voeg de kruiden, zaden en koolzaadolie toe en roer door elkaar.
Stap 4: Eet...
Op Landgoed Velhorst verbouwen ze naast biologische aardappelen, groenten, koolzaad en verschillende granen ook biologische veldbonen . Maar wat weten we eigenlijk van de veldboon?
Veldbonen of fababonen (peulvruchten) is een ‘oud’ en vergeten gewas wat de laatste jaren enorm in opkomst is. In 1850 werd er in Nederland zo’n 36.000 ha geteeld. In 2010 was dit nog maar 150 ha. Een enorm verschil. Maar na jaren van afwezigheid is de veldboon terug en bezig met een inhaalslag. Het is de snelst groeiende eiwitteelt van ons mooie Nederland. De reden? Veldbonen zijn erg eiwitrijk . Tot wel 27%(!)
In een veranderende wereld waar vooral gekeken wordt naar vleesvervangers, alternatieven en duurzame oplossingen is het een interessant product vol mogelijkheden . Veldbonen bevatten namelijk meer eiwitten...
Biowinkel4you.nl is opgericht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een beperking werk te bieden en hen mee te laten draaien in het gehele bedrijfsproces, want wij vinden dat iedereen een talent heeft . Wij vinden het hebben van werk of dagbesteding dan ook belangrijk, omdat het structuur geeft aan je dag, je meedoet in de samenleving én je in contact komt met andere mensen.
Wat zijn wij dan ook blij, dankbaar en trots dat wij afgelopen week onze 10.000ste bestelling hebben mogen inpakken en bezorgen, want hoe meer producten er verkocht worden, hoe meer werkplekken wij kunnen creëren.
Hartelijk dank voor al jullie bestellingen en tot de volgende bestelling, want we blijven je boodschappen met liefde inpakken :)
Portobello’s zijn grote champignons die ideaal zijn om te vullen. Maar ze zijn ook dé perfecte vervanger voor een hamburgerbroodje. Je kunt de burger vullen met alles wat jou lekker lijkt. Ga jij deze sandwich binnenkort uitproberen?
Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd 15 min.
Bio boodschappenlijstje
4 portobellopaddenstoelen
2 eetlepels olie
1 (kleine) ui, heel fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
75 gram gepelde walnoten, heel fijngehakt
3 eetlepels grof gehakte peterselie
75 gram vers broodkruim
Peper en zout
Citroensap
Kookgerei
Grillpan, barbeque, tosti-ijzer of oven.
Bereiding
Stap 1: Haal de steeltjes uit de portobello’s en hak ze fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een kleine koekenpan en fruit de ui en knoflook zachtjes 3 minuten. Bak de fijngehakte steeltjes...
De heren bij ons volgen de voetbalcompetitie op de voet. Wedstrijden en ander voetbalnieuws wordt dan meestal ook uitvoerig besproken. Zelfs bij het bakken van een appeltaart wordt er aan voetbal gedacht, want "Appeltaart zonder slagroom, is als voetbal zonder keeper". Een uitspraak om in te lijsten dachten wij :)
Omdat de Rauw Power yoghurt van rauwe melk is gemaakt, behoudt het alle goede gezonde eigenschappen van biologische rauwe melk. Maar door het fermentatieproces van 24 uur, is het veel langer houdbaar dan 'normale' yoghurt. Bovendien is er nog een aantal opvallende voordelen te noemen:
De Rauw Power yoghurt is gemaakt van volvette rauwe melk, waaraan een zogenaamde AB-yoghurt cultuur is toegevoegd: naast de normale yoghurtbacteriën bevat het ook de probiotische culturen Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium lactis. Deze bacteriën overleven het maagzuur en komen dus ook daadwerkelijk in de darmen terecht. Deze bacteriën helpen maag en darmen in de juiste balans te brengen. De EFSA (European Food Safe Authority) erkent dat levende yoghurtbacteriën helpen bij de vertering van lactose, ook bij mensen...
Recept: Kruidige Indiase wortelsalade met kaneel en komijn
18-05-2022
Een kruidige Indiase wortelsalade met radijs en koriander voor 2 personen die je in 15 minuten klaar hebt. Je kunt deze salade als bijgerecht serveren.
Ingrediënten
3 wortels (evt. diverse kleuren), schoon geschraapt
½ bosje radijsjes
30 gram koriander
Dressing ingrediënten
4 eetlepels Olijfolie
sap van een halve citroen
1 teen knoflook, geperst
1 flinke theelepel honing
½ theelepel komijn (gemalen)
½ theelepel kaneel
Bereiding
Stap 1: Maak eerst de dressing klaar door het citroensap te mengen met de knoflook, honing, komijn en kaneel, breng eventueel op smaak met peper en zout.
Stap 2: Snijd de wortel en radijs in hele fijne schijfjes, je kunt hiervoor het beste een keukenmachine of mandoline gebruiken.
Stap 3: Snijd de koriander in reepjes. Doe de wortel, radijs en...
We hebben Koningsdag niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Omdat we woensdag gesloten waren, hebben we het dinsdag alvast gevierd. En bij een feestje hoort wat lekkers. Daarom hadden Remco en Harmke een overheerlijke chocoladecake gemaakt, jammie!
B-B-B-BOTSING
B-B-B-BOTSING is een uitspraak die regelmatig bij ons voorbij komt. Onze collega Harmke is namelijk fan van alles wat met de kermis te maken heeft, ze kijkt hier ook regelmatig filmpjes van op internet, en collega Karel houdt wel van de botsauto's. Dus zat er maar één ding op, we gingen samen naar de Koningsdagkermis hier in Winterswijk. En Karel en Lianne waren zo stoer om in de botsauto's te gaan, B-B-B-BOTSING!
Recept: Gegrilde puntpaprika met tomaat, basilicum en feta
29-04-2022
Deze gegrilde puntpaprika met tomaat, basilicum en feta zijn perfect als lunch of bij de BBQ op zomerse dagen.
4 personen, 35 minuten
Ingrediënten
4 zoete rode puntpaprika’s
3 rijpe tomaten, gesneden in dunne partjes
150 gram feta kaas, in blokjes (of vegan Griekse kaas in blokjes)
Een bosje basilicum, alleen de blaadjes
4 takjes tijm
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
4 eetlepels extra vergine olijfolie
Zout en peper
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 190 graden.
Stap 2: Leg een paprika met de punt naar je toe op een snijplank. Snijd een T in de voorste helft van de paprika; de horizontale lijn zo’n 1cm onder het groene steeltje, de verticale lijn vanaf de horizontale snee helemaal naar beneden. Laat daarbij de achterste helft heel.
Stap 3: Duw de paprika voorzichtig open en...
Deze vega courgette lasagna is als hoofdgerecht geschikt voor 2-3 personen.
Ingrediënten
2-3 Courgettes
1 Zoete aardappel
1 Ui (gesnipperd)
Knoflook (2 tenen, gesnipperd)
1 Tomaat (gesneden)
1 Rode peper (fijn gesneden)
250 gram Kaas
1 pakje Passata
Optioneel
Vlees, meer kaas
Bereiding
Saus
Stap 1: Fruit de gesnipperde knoflook en uien ongeveer 2 minuten (voeg optioneel vlees toe).
Stap 2: Voeg de gesneden tomaat en tomatensaus toe. Voeg zout, peper en een fijn gesneden rode peper naar smaak toe.
Stap 3: Laat het mengsel op laag vuur sudderen tot de saus dik is.
Lasagne
Stap 1: Snijd de zoete aardappel en courgette in de lengte in dunne reepjes.
Stap 2: Doe de courgette in een bak, voeg zout toe en laat 10 minuten staan om het vocht uit de courgette te trekken. Dep het overtollige vocht van de...
Deze biologische courgette rolletjes zijn zowel als salade als bijgerecht een traktatie!
Ingrediënten
2–3 Courgettes
Olijfolie
Verse spinazie (+/- 20 blaadjes)
Vers gehakte peterselie
Verse basilicum (+/- 20 blaadjes)
1 Citroen (geraspte schil en sap)
200 gram van je favoriete, zachte geitenkaas
Zout en peper
Bereiding
Stap 1: Schaaf met een kaasschaaf of mes lange courgette linten. Besprenkel deze met olijfolie en gril ze op een laag vuurtje in een grillpan.
Stap 2: Meng de geitenkaas, peterselie, zout en peper bij elkaar en voeg naar smaak de geraspte citroen schil en sap toe.
Stap 3: Leg op ieder lint een schep geitenkaas mengsel en een basilicum en spinazie blaadje.
Stap 4: Rol ze voorzichtig op en geniet!
Recept: Citroenspaghetti met mascarpone, spinazie en hazelnoten
30-03-2022
Proef de Italiaanse lente met deze biologische citroenspaghetti met mascarpone, spinazie en hazelnoten.
Ingrediënten
250 gram Spaghetti
500 gram Spinazie (gewassen en grof gehakt)
1 Citroen (geraspt en geperst (ongeveer 3 eetlepels sap))
120 gram Mascarpone
¼ theelepel Nootmuskaat
100 gram Hazelnoten (fijngehakt en geroosterd)
Zout en peper naar smaak
Bereiding
Stap 1: Mix de citroenrasp, citroensap, mascarpone, nootmuskaat, zout en peper in een schaal.
Stap 2: Kook een pan met ruim water en voeg wat zout toe. Kook de spaghetti beetgaar. Giet de spaghetti af en hou ongeveer 120 ml van het kookwater apart.
Stap 3: Doe de spaghetti terug in de pan en zet deze op laag vuur. Roer de mascarpone erdoor. Voeg de spinazie toe en blijft zachtjes roeren zodat de spinazie begint te slinken.
Stap 4: Voeg het...
Recept: Salade met dadels, venkel, bloedsinaasappel en avocado
24-03-2022
Met deze salade met dadels, venkel, bloedsinaasappel en avocado tover je een kleurrijk feestje op het bord!
4 personen, 15 minuten
Ingrediënten
1 avocado
75 g waterkers
3 bloedsinaasappels
8 dadels
1 venkelknol
sap en rasp van 1 citroen
2 el olijfolie
peper en zout
Bereiding
Stap 1: Snijd van 2 sinaasappels de onderkant af zodat ze kunnen blijven staan. Snijd nu met een scherp mes de schil eraf. Zodanig dat je geen witte vliesjes meer hebt. Snijd nu met een scherp kartelmesje de partjes tussen de vliesjes uit.
Stap 2: Ontpit de dadels en snijd in reepjes.
Stap 3: Schil de avocado en snijd in plakjes.
Stap 4: Snijd de venkel in lange dunne repen.
Stap 5: Was de waterkers.
Stap 6: Hussel alles door elkaar.
Stap 7: Rasp voor de dressing de citroen en pers de overgebleven sinaasappel en de...
Landbouwsystemen waarin verschillende gewassen en rassen worden geteeld geven een meer stabiele opbrengst en hebben minder last hebben van ziektes en plagen dan monoculturen. Wereldwijd wordt er echter steeds meer van hetzelfde geteeld. Wanneer lokale soorten en variëteiten verloren gaan, leidt dit meestal tot onomkeerbaar verlies van de genetische diversiteit die ze bevatten. Dit proces staat bekend als ‘genetische erosie’. Het steeds kleiner worden van de genetische pool maakt landbouwgewassen kwetsbaar voor ziektes en klimaatverandering. Als bijvoorbeeld van een gewas maar één soort (= één ras) gebruikt wordt met dezelfde genetische basis, zijn alle planten even gevoelig als er een ziekte uitbreekt.
Een actueel voorbeeld is de banaan. Alle bananen die wij nu eten zijn genetisch gezien...
Hoe weet ik zeker dat biologisch ook echt biologisch is?
Greenpaper, Wat is biologisch?, Bionext
09-03-2022
In elk land is er een officiële controle-organisatie die checkt of de producenten aan de EU-eisen voldoen. In Nederland is Skal Biocontrole de organisatie die ondernemers registreert, certificeert en controleert, en die toezicht houdt. De Skal-inspecteurs bezoeken alle biologische bedrijven minimaal eens per jaar om te ontroleren of zij zich aan de regels houden. Daarnaast kunnen zij onaangekondigd inspecteren.
Een eindproduct is pas officieel biologisch als alle schakels in de keten gecertificeerd zijn. Dat zijn dus naast de boer en producent ook de verwerker, verpakker, importeur, handelaar, exporteur en het opslagbedrijf. Zo is de traceerbaarheid van alle biologische ingrediënten gegarandeerd.
De regels voor biologische producten zijn aanvullend op de algemene Warenwet, waaraan alle voedselproducenten in...
Deze Duitse pizza-variant is lekker veelzijdig. Dit recept bestaat uit een crunchy bodem met daarop gekarameliseerde ui, honing, walnoten en geitenkaas. Fijn als voorgerecht, bij de borrel of als licht hoofdgerecht.
Borrelhapje 4-6 personen, bereidingstijd 15 min., vega.
Bio boodschappenlijstje
Flammkuchen deeg
100 g verse geitenkaas
1 kleine rode ui, in heel dunne ringen
75 g gepelde walnoten
3 eetlepels honing
Versgemalen peper
Kookgerei
Bakplaat bekleed met bakpapier
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 250 °C. Ontdooi het Flammkuchen deeg.
Stap 2: Rol het deeg uit tot een dunne plak en leg het op de bakplaat (bekleed met bakpapier).
Stap 3: Bestrijk het deeg met de geitenkaas en verdeel de uiringen en walnoten over de kaas. Lepel ten slotte de honing over het geheel.
Stap 4: Bak de...
7 t/m 13 maart 2022: Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel
www.weekzondervlees.nl
07-03-2022
De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam. In 2018 was de eerste editie en in vijf jaar tijd is er veel veranderd. Vlees is namelijk niet het enige wat een enorme CO2-uitstoot en waterafdruk achterlaat. Zuivel is ook erg belastend voor het milieu. In 2022 is daarom de extra laag ‘& Zuivel’ toegevoegd aan de campagne, waarmee het de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel wordt. Het initiatief vindt jaarlijks plaats in maart. Het promoot een flexitarisch eetpatroon, waarbij vlees én zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven.
Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees en zuivel te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel is de...
Haal de Indonesische keuken naar jouw eettafel met deze lekkere gado gado! Je maakt gegarandeerd indruk met dit heerlijke kruidige gerecht. Extra leuk: je veganistische vrienden kunnen ook meegenieten!
Hoofdgerecht, 4 personen, bereidingstijd 20 min., vegan
Ingrediënten
1 blok tofu van 250 gram
Broccoliroosjes van 1 broccoli
250 gram worteltjes in plakjes
½ Chinese kool in brede repen
8 eetlepels pindakaas
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel gemberpoeder
1-2 eetlepels citroensap
1-2 theelepels sambal oelek
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel nasikruiden
Optioneel: korianderblaadjes
Keukengerei
Keukenpapier
(Snij)plank
Zwaar object, zoals een pan
Bereiding
Stap 1: Snijd het blok tofu in plakjes van ½ cm dik. Spreid een laag keukenpapier uit op een plank, leg de plakjes tofu...
Recept: Bobotie met sperziebonen, granny smith en rijst
28-02-2022
Bobotie is een heerlijke Zuid-Afrikaanse ovenschotel met sperziebonen, granny smith appel en rijst.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
250 gram zilvervliesrijst
500 gram gehakt
200 gram crème fraîche
500 gram sperziebonen
2 appels Granny Smith
1 gele ui
Knoflook
100 gram rozijnen
1 el Garam masala kruiden
1 tl Kerrie kruiden
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C en laat de rozijnen wellen in een beetje lauw water.
Stap 2: Maak de sperziebonen schoon en kook ze beetgaar. Snijd de granny smith in blokjes en snipper de ui en 3 teentjes knoflook.
Stap 3: Rul het gehakt en bak de ui en knoflook even mee. Voeg vervolgens de kerrie en garam masala kruiden toe en bak ook dit even mee.
Stap 4: Roer nu de crème fraîche door het mengsel.
Stap 5: Voeg ten slotte...
Kippenwelzijn staat voorop
Bij onze biologische en biodynamische eierleveranciers komt de kip op de eerste plaats. Want de kwaliteit van een ei, hangt samen met de leefwijze van de hen. Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je hennen (en hanen) kunt houden. De pluimveehouders kiezen ervoor om de kippen te houden in hun oorspronkelijke habitat. Tenminste zo veel als mogelijk, ook in tijde van vogelgriep.
Op de biologische boerderijen groeien niet alleen hennen, maar ook hanen op. In het bijzijn van de hanen worden natuurlijke koppels gevormd en voelen de hennen zich meer op hun gemak. Hierbij is één haan en zo’n vijftig hennen de standaard bij Demeter én GeluksVogel. In de stal hebben de kippen voldoende ruimte om rond te scharrelen en voer te pikken. Daarnaast hebben de stallen flinke ramen...
Greenpaper: Wat is Biologisch?, Bionext
23-02-2022
De wetgeving waaraan een biologisch product moet voldoen, bestaat uit zo’n honderd bladzijden met specifieke regels en wetten. In het algemeen worden in de biologische productie de volgende doelstellingen nagestreefd:
Bijdragen aan de bescherming van het milieu en het klimaat
In stand houden van de vruchtbaarheid van de bodem op lange termijn
Bijdragen aan een hoog niveau van biodiversiteit
In aanzienlijke mate bijdragen aan een niet-toxisch milieu
Bijdragen aan hoge normen voor dierenwelzijn, en in het bijzonder aan het voldoen aan de soortspecifieke gedragsbehoeften van dieren
Bevorderen van korte distributiekanalen en lokale productie in de diverse gebieden in Europa
Bevorderen van de instandhouding van zeldzame en inheemse rassen (planten en dieren) die met uitsterven zijn...
Als u uw boodschappen doet is het u misschien al wel eens opgevallen, een roze vakje met een wit vinkje erin en een keurmerk onder aan de pagina van de website. Biowinkel+ is lid van WebwinkelKeur, omdat wij u als klant een aantal zekerheden willen geven. Het is toch fijn om te weten dat de bestelling die je plaatst wordt geleverd en dat de webwinkel die je bezoekt veilig is?
WebwinkelKeur heeft daarom een aantal badges ontwikkeld. Als een webwinkel een bepaalde badge heeft, toont dit aan dat de webwinkelier op dat punt is gecontroleerd en aan de eisen van WebwinkelKeur voldoet.
Biowinkel+ badges:
De review badge: Van reviews kun je als consument leren hoe het er aan toe gaat bij een webwinkel. En wij kunnen bij Biowinkel+ natuurlijk ook van u leren, als u een review plaatst.
De Hart voor de zaak badge: Een...
In de biologische sector kennen we vier basisprincipes:
ZORG
Het beschermen en koesteren van het land en de dieren. De planeet leefbaar en gezond houden. De bodem verzorgen zodat ook toekomstige generaties heerlijke producten kunnen verbouwen.
ECOLOGIE
Het bevorderen van biodiversiteit, ook in de keuze van rassen en gewassen. En door samenwerking met de natuur, kringlopen, water, bodem, planten.
GEZONDHEID
Dit gaat verder dan de gezondheid van de mens: het gaat ook over gezonde bodems, planten en dieren. Kiezen voor biologisch, is kiezen voor een gezond systeem.
EERLIJKHEID
Ofwel billijkheid, staat voor wederzijds respect, eerlijke prijzen voor boeren, gerechtigheid in de keten waarbij elke schakel waardering krijgt.
Op 23 maart komt Ahimsa, de rustende koe langs bij Urtica de Vijfsprong en zal er twee maanden verblijven. Ahimsa zal het stralende middelpunt zijn van diverse evenementen. In deze blog lees je meer over Ahimsa.
Bijna honderd jaar geleden – toen we het grondwater nog ongezuiverd konden drinken en het Europese boerenlandschap bol stond van de bloemen, kruiden, insecten en vogels – voorspelde een groepje landbouwvisionairs dat de intensivering en eenzijdigheid van de landbouw tot grote ecologische problemen zou leiden. Geïnspireerd door de samenhangen en biodiversiteit in de natuur ontwikkelden zij de biodynamische landbouw, een diervriendelijke en natuurinclusieve kringlooplandbouw avant la lettre.
Toekomstige leefkwaliteit
Na de Tweede Wereldoorlog is de reguliere landbouw – gefinancierd door...
Deze salade is zowel geschikt als lunch of als avondeten, voeg een lekker stuk brood toe. Wist je dat de subtiele smaak van courgette nog beter tot zijn recht komt door de courgette-linten even te grillen. Smullen maar!
2 personen, 30 minuten
Ingrediënten
100 gram snoeptomaatjes
2 kleine courgettes of 1 grote
5 eetlepels olijfolie
30 gram hazelnoten
1 mozzarella
40 gram rucola
Ingrediënten dressing
1 teen knoflook
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel gedroogde oregano
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden. Grill de tomaatjes met wat olijfolie en zeezout in de oven in 15- 20 minuten.
Stap 2: Snijd de courgette in dunne linten, met bijvoorbeeld een kaasschaaf of keukenmachine.
Stap 3: Wrijf de courgettelinten in met olijfolie en grill ze kort, totdat ze gaan verkleuren.
Stap 4:...
De Amerikaanse organisatie ‘Environmental Working Group’ publiceert elk jaar een actuele lijst van groenten en fruit waarop de hoogste concentraties aan pesticiden zitten. Deze lijst heet de ‘Dirty Dozen’.
In de EU gelden iets andere regels dan in Amerika, dus deze lijst kun je niet een-op-een toepassen op Nederland. De NVWA heeft in 2017 wel onderzoek gedaan naar Hormoon Verstorende Pesticiden (HVP) in groente en fruit op de Nederlandse markt. Veel geconsumeerde producten met de meeste HVP’s zijn nectarines, perziken, druiven, courgettes, pruimen en wortels. Maar ook kersen, pepers en komkommers vallen onder de ‘probleemproducten’. De meeste producten met Hormoon Verstorende Pesticiden komen uit Spanje. Vooral de nectarines, tafeldruiven en perziken. Het rapport adviseert dat vooral...
Er is ons gevraagd of we 90(!) ontbijtpakketten willen maken. Tuurlijk, geen probleem! Naast de heerlijke biologische en Demeter producten die in het pakket gingen (zoals een broodmandje, sinaasappelsap en appels) mochten we er ook kaartjes bij doen. En deze maken we natuurlijk ook zelf, super leuk en gezellig om met het hele team te doen!
Rollen, vouwen, stappelen alles kan met tortilla wraps. En eenmaal op tafel is het feest!
Ingrediënten
1 pak Amaizin tortilla wraps
500 g kipfilet
200 g broccoli, in kleine roosjes
200 g champignons, in plakjes gesneden
1 ui, fijn gesnipperd
150 g geraspte kaas
2 el mosterd
1 el honing
200 ml crème fraîche
dragon (1 el gedroogd of 10 gram vers)
ijsbergsla, gesneden
zout en peper naar smaak
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°.
Stap 2: Bak de kipfilet, haal van het vuur en snijd in reepjes. Kook de broccoliroosjes beetgaar, giet af en zet ze apart. Bak de gesneden champignons met de ui. Doe de crème fraiche in een schaal.
Stap 3: Voeg de kip, broccoli, champignons, ui, 100 g geraspte kaas, mosterd, honing en dragon toe. Mix alles door elkaar. Breng...
De volle, lichtzoete smaak van aardpeer geeft een bijzondere twist aan dit bijgerecht. Aardpeer wordt ook wel topinamboer genoemd.
4 personen, 40 minuten
Ingrediënten
1 teen knoflook
750 g aardperen
400 g aardappelen
10 g peterselie
25 g boter
75 ml halfvolle melk
Bereiding
Schil de aardperen en aardappelen met een dunschiller en snijd in gelijke stukken. Pel de knoflook. Kook de aardperen en aardappelen samen met de knoflook in ruim water met zout in 25 minuten gaar. Giet af en laat nog 5 minuten met de deksel op de pan uitdampen.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Voeg de melk en boter toe en stamp met de pureestamper tot een grove puree. Schep de peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Deze vruchten-notenrepen is de ideale snack voor tussendoor. Lekker makkelijk om zo te pakken wanneer je trek hebt halverwege de middag. Een eigengemaakte snack smaakt op zo’n moment natuurlijk het allerbest.
Tussendoortje, 4-6 stuks, bereidingstijd 15 min., vegan.
Bio boodschappenlijstje
150 g mix van je favoriete noten
150 g zachte dadels
1 theelepel geraspte citroenschil
Snufje zout
Kookgerei
Blender of keukenmachine
Snijplank
Houten keukenspaan
Stap 1 : Maal de noten niet al te fijn in de blender of keukenmachine.
Stap 2 : Druk de dadels met de hand fijn in een bakje. Dat gaat makkelijker met de hand dan met de machine!
Stap 3 : Meng vervolgens met de hand de gemalen noten, de geraspte citroenschil en het zout erdoor heen.
Stap 4 : Maak er op een snijplank een lange rol van en druk deze met een...
Heb jij al goede voornemens voor 2022? Wat dacht je van groene voornemens! Zo ben je goed bezig voor jezelf én voor de wereld. Al met kleine veranderingen in je dagelijkse routine kun jij het verschil maken. Help jij 2022 groener worden?
1. Poets je tanden op een duurzame manier
Maak tandenpoetsen duurzaam! Met een paar veranderingen poets jij super duurzaam. Allereerst: doe de kraan uit tijdens het tandenpoetsen, zo loopt het water niet onnodig weg. Ook kan je je plastic tandenborstel inwisselen voor een bamboe variant. Bamboe tandenborstels zijn biologisch afbreekbaar en kunnen zelfs bij het groenafval. En als laatste; kies voor 100% natuurlijke tandpasta , zonder plasticdeeltjes.
2. Douche dit jaar wat korter
We douchen langer dan nodig is. In Nederland spoelen we met onze douchetijd miljarden liters water...
Goede voornemens voor het nieuwe jaar? Stap over op biologisch tijdens de #overstapweken! De makkelijkste en lekkerste manier om dagelijks een verschil te maken.
Bestel hier jouw biologische boodschappen .
Per 3 januari hebben wij de prijzen van de biologisch-dynamische (=Demeter) producten van boerderij de Vijfsprong uit Vorden verlaagd. Ja, u leest het goed, de prijzen zijn verlaagd!
Waarom de prijzen verlagen als alles duurder wordt (ook de productie van de producten van boerderij de Vijfsprong)?
Dit doen wij om te laten zien wat voor prachtige, (h)eerlijke, duurzame producten er in de regio Achterhoek gemaakt worden. Wij hebben er als Biowinkel4you.nl bewust voor gekozen om de zuivel van boerderij de Vijfsprong te verkopen, omdat hun missie, visie en werkwijze naadloos aansluit bij die van ons ( lees hier het verhaal van de Vijfsprong ). Door de prijzen te verlagen hopen wij dat de zuivel van boerderij de Vijfsprong voor meer mensen betaalbaarder wordt, en op deze manier de productie van regionale...
Niks is zo lekker wakker worden als met de geur van warme appeltjes en kaneel in de ochtend. Dit verwen-ontbijt zet je in een handomdraai op tafel en is daarom geschikt voor elke dag! Ben jij een echte zoetekauw? Vervang dan eens de Griekse yoghurt door vanillevla.
Ontbijtgerecht, 4 personen, bereidingstijd 10 min., vega.
Bio boodschappenlijstje
4 appels
2 eetlepels rozijnen
Snufje kaneel
2 eetlepels vruchtensap naar keuze
8 eetlepels muesli
4 eetlepels Griekse yoghurt
Stap 1: Schil eventueel de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in partjes. Verwarm deze in een pan op vrij laag vuur met de rozijnen, kaneel en vruchtensap tot de partjes zacht, maar nog stevig zijn.
Stap 2: Verdeel de appeltjes warm over 4 kommen en strooi de muesli erover. Schep een flinke lepel yoghurt op de muesli.
Footprint; de ecologische voetafdruk die we achterlaten door onze manier van werken
Bij Biowinkel+ streven we natuurlijk naar een zo klein mogelijke footprint. Dit realiseren we door alleen 100% biologische en Demeter producten aan te bieden en door uitsluitend samen te werken met leveranciers die onze visie en missie delen. Natuurlijk hebben we te maken met het vervoer van producten; we kopen verse producten in, halen deze op en we leveren boodschappen op bestelling aan huis. Al deze ritten worden per keer zorgvuldig gepland en zoveel mogelijk gecombineerd met adressen die op de route liggen. Op deze manier rijden we zo min mogelijk kilometers en beperken we de uitstoot zoveel mogelijk.
Omdat alle producten op bestelling van de klant ingekocht worden, is er nauwelijks sprake van 'waste'. Een aantal producten moeten...
100% composteerbare verpakking van Chocolatemakers
Biowinkel+
01-12-2021
Wist je dat de verpakking om de biologische chocoladerepen van Chocolatemakers 100% composteerbaar is? Het kan zo op de composthoop. No waste, daar houden we van. En in dit geval je tuin ook.
De buitenwikkel is gemaakt van vetpapier bedrukt met bio-inkt. De binnenwikkel is voorzien van een laagje cellulosefolie. Dit lijkt op plastic, maar is gemaakt van cellulose, een plantaardig materiaal. Het cellulosefolie wordt met composteerbare lijm op het papier gelamineerd en kan dus zo op de composthoop. Het heeft een hoge barrièrefunctie waardoor de chocolade lekker lang houdbaar is.
Bij Chocolatemakers streven ze een Zero Waste beleid na. De bedrijfsvoering is gebaseerd op zo min mogelijke uitstoot en afval. Ze recyclen en hergebruiken materialen door de hele keten en streven naar lokale oplossingen. Ook bij het ontwerpen van...
Nieuwe smaken biologische tortillachips van Amaizin
Biowinkel+
24-11-2021
Goed nieuws! Wij hebben ons assortiment biologische tortillachips van Amaizin uitgebreid. Deze biologische, glutenvrije driehoekige chips zijn, behalve krokant en licht gezout, gemaakt van biologische Europees mais.
Naast de tortillachips natural en de chips dip sweet salsa en de chips dip hot salsa zijn vanaf nu de volgende drie smaken tortillachips ook bij Biowinkel4you.nl verkrijgbaar:
Tortillachips nacho cheese
Een knapperige, typisch Mexicaanse chips met zeezout en vegan kaas, gemaakt van Europese maïs. De chips is glutenvrij en gebakken in zonnebloemolie. Heerlijk als basis voor nachos, met een pittige salsa of gewoon zo uit de zak.
Tortillachips paprika
Van deze typisch Mexicaanse chips ga je bijna zelf de salsa dansen! Een knapperige chips met kruidige paprikasmaak, gemaakt van Europese maïs....
Het zeilschip de Tres Hombres is weer vertrokken richting de Caraïben voor biologische en Fairtrade gecertificeerde Trinitario cacao. Sinds 2012 brengt zeilschip de Tres Hombres elk jaar een flinke lading biologische Fairtrade cacao naar de chocoladefabriek van Chocolatemakers in Amsterdam. Deze lange reis over de Noord Atlantische Oceaan wordt in 13.822 zeemijlen (25598 KM) afgelegd. De aankomstdatum is iedere keer weer een verrassing, omdat dit letterlijk afhankelijk is van weer én wind. Zo kunnen de bonen volledig op windenergie, zonder CO2 uitstoot, getransporteerd worden!
Het idee achter de Tres Hombres sluit naadloos aan bij de duurzame filosofie van Chocolatemakers. Oprichter en eigenaar Rodney: “Bij alles wat we doen en maken is duurzaamheid ons vertrekpunt. Zo heeft onze chocoladefabriek een dak dat...
Vanaf 1 juni 2021 werkt Remco bij ons, dus nu alweer 5 maanden. Ondertussen heeft hij al een heel takenpakket bij Biowinkel4you.nl. Deze sportieve man wilde voor het interview liever niet op de foto, hij zet liever de producten op de foto, dus hebben we een actie foto gemaakt.
Remco, wat zijn je taken bij Biowinkel4you.nl?
Ik doe veel verschillende dingen. Op maandag tel ik de DKW (droge kruidenierswaren) voorraad en voer dit in op de IPad.
Verder maak ik de foto’s voor de website. Afgelopen tijd was ik druk met de cadeaupakketten, zoals je op de foto kan zien. We hebben een soort fotostudio gebouwd met behulp van een fotograaf. Zo kunnen we de producten voor de webshop mooi op de foto zetten. Af en toe veranderd een etiket van een product, dan maak ik er weer een nieuwe foto van, zodat het er op de webshop hetzelfde...
De 100% biologische producten van Amaizin krijgen vanaf nu geleidelijk een compleet nieuwe verpakking. De nieuwe, kleurrijke verpakkingen maken een duidelijk onderscheid tussen de verschillende wereldkeukens van Amaizin. Met groen waan je je in Mexico en met blauw in Azië.
Door 100% biologisch eten van over de hele wereld op tafel te zetten en te genieten van de beste exotische maaltijden die op reis zijn ontdekt, wil Amaizin de wereld op een leuke manier duurzamer maken. Daarbij gebruikt Amaizin alleen de beste biologische ingrediënten van boeren waarmee al meer dan 30 jaar een samenwerking is. Samen werken zij aan één doel: “Eat the world a better place”. En dat is terug te vinden in het icoontje op de verpakking.
Bestel hier jouw Amaizin product .
Iets te vieren? Iemand bedanken of juist een hart onder de riem steken?
Dat kan vanaf nu gemakkelijk met ons ruime aanbod aan biologische cadeaupakketten. Wij hebben de ‘standaard’ pakketten, zoals te zien in de webshop , maar u kunt natuurlijk ook uw eigen pakket samenstellen. Dat kan op basis van een budget, thema of gewoon door samen met ons te kijken wat uw wensen en mogelijkheden zijn. Samen met u maken wij een pakket op maat!
Bestel hier jouw cadeaupakket .
Kefir is een fris sprankelende drank en wordt bereid van de volle biodynamische melk van de boerderij en met Kefir ferment. Kefir ferment is een zorgvuldig samengesteld cultuur dat is gemaakt van verschillende soorten levende bacteriën. De probiotische bacteriën hebben een gunstige werking op de darmflora. Een kenmerk van probiotische bacteriën is dat deze levend in ons darmkanaal komen en daar onze darmflora verrijken en de weerstand ondersteunen. Belangrijk is wel om de probiotische bacteriën in onze darm ook te 'voeden', omdat ze leven op vezels. Voldoende vezels in onze voeding is ook voor probiotische bacteriën dus belangrijk.
De Demeter Acidophilusmelk van De Vijfsprong bevat ook probiotische bacteriën, maar dat zijn andere stammen, waardoor juist variatie belangrijk is. In...
Goed nieuws!
Vanaf nu bezorgen wij op zaterdag ook in:
Lisse, Lisserbroek,
Buitenkaag, Abbenes,
Weteringbrug, Leimuiderbrug,
Burgerveen, Nieuw-Vennep,
Rijsenhout, Rozenburg (Haarlemmermeer),
Aalsmeerderbrug, Hoofddorp,
Schiphol, Schiphol-Rijk.
Let op: ook voor dit bezorggebied geldt:
Voor woensdag 15.00 uur besteld, zaterdag in huis.
Plaats hier je bestelling .
Wij kiezen bij Biowinkel4you.nl bewust voor GreenAge. GreenAge brengt alleen producten op de markt die biologisch zijn. De boeren met wie zij samenwerken, behandelen hun gewassen zoals een chef dat doet bij de bereiding van zijn gerechten; toegewijd en liefdevol. “Hun” boeren beschouwen ze als familie en samen proberen ze zo respectvol mogelijk om te gaan met het leven op aarde. Bij biologisch ligt de nadruk meer op natuur & dieren, bij hun boeren op de mens. Vanzelfsprekend hoort daar een prijs bij die fair is, voor en door iedere schakel in de keten.
Bestel hier jouw GreenAge producten .
Recept: Bulgursalade met kikkererwten, granaatappel en amandelen
19-10-2021
Fris en kruidig is deze bulgursalade met de overheerlijke combinatie van granaatappelpitjes, amandelen en kikkererwten. Verse munt, koriander en een honing-mosterd-citroendressing maken dit gerecht tot de ideale vegetarische lunch of licht diner!
Ingrediënten – voor 4 personen:
100 gram gedroogde GreenAge kikkererwten
200 gram GreenAge bulgur
2 sjalotjes, gesnipperd
1 teen knoflook, uitgeperst
blaadjes munt, fijn gehakt
blaadjes koriander, fijn gehakt
50 gram amandelen, geroosterd
de pitjes van 1 goed rijpe granaatappel
1 eetlepel honing
1 theelepel grove mosterd
peper en zout
een scheut extra vergine olijfolie
sap van 1 tot 3 citroenen
Bereiding
Week en kook de kikkererwten volgens de gebruiksaanwijzing en laat ze afkoelen.
Verhit een scheutje olijfolie en fruit hierin zachtjes de sjalotten en...
De Vijfsprong is een biologisch-dynamisch (BD) agrarisch bedrijf in Vorden, waar gewerkt wordt vanuit de eerbied voor aarde, plant, dier en mens. Het bedrijf bestaat uit een melkveehouderij, is actief op het gebied van akkerbouw en tuinbouw, en heeft een eigen zuivelverwerking en een winkel. De Vijfsprong heeft een SKAL- en EKO-keurmerk, maar is ook DEMETER gecertificeerd.
De basiselementen van boerderij De Vijfsprong: een stal, 50 melkkoeien, kippen en varkens, en 80 hectare landbouwgrond om grasklaver te laten groeien en bloemrijke graanakkers de ruimte te geven, want de boerderij produceert ook zelf het voer voor de beesten. En niet te vergeten, een groot aantal begrazingsgebieden. De koeien zijn zo veel mogelijk buiten. En als het buiten te koud is vertoeven ze op het strobed in de heuvelstal. Er is rust en eenvoud....
Deze week en volgende week zijn het de Demeter-weken.
Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische (BD) landbouw en voeding, de meest duurzame vorm van landbouw. Demeter staat voor vitale voeding uit een vruchtbare aarde, die bijdraagt aan de gezondheid van mens en planeet. Er is meer respect voor het dier, meer biodiversiteit, meer kringloop op het boerenbedrijf en meer vitaliteit voor bodem, dier, natuur en mens.
Een biodynamische-boer is ook altijd biologisch, maar door de aanvullende Demeter normen op de EU-wetgeving voor biologische landbouw zetten zij verdere stappen.
Lees hier meer over de verschillen tussen biodynamisch en biologisch.
Het thema van de Demeter-weken is "tijd voor herstellende landbouw".
Het is deze week 'Nationale Vitaliteitsweek'. Het doel hiervan is om werkend Nederland bewust te maken van het belang van de eigen vitaliteit.
Wist je dat wij iedere ochtend beginnen met ochtendgymnastiek. Niet alleen tijdens de Nationale Vitaliteitsweek, maar altijd! We vinden het belangrijk dat, voordat we aan onze werkzaamheden beginnen, we eerst samen de spieren opwarmen. Van een fysiotherapeut hebben we een aantal oefeningen geleerd waarmee we onze armen, schouders, nek en benen kunnen opwarmen. Door het losmaken van de spieren hopen we dat de lichamelijke ongemakken die sommige van onze collega's hebben afnemen, voorkomen worden of in ieder geval beperkt blijven. En daarnaast is samen bewegen eigenlijk ook best wel heel gezellig!
Daarnaast proberen we met ons andere bedrijf, Appel4you.nl , de...
Op dinsdag is het altijd soep-dag bij ons.
Er wordt dan een grote pan verse soep gemaakt, natuurlijk met biologische ingrediënten uit onze eigen biowinkel. De heerlijke geur trekt door het hele pand en tijdens de lunchpauze genieten we met het hele team van de soep. Er zijn zelfs collega's die speciaal voor de soep even langskomen.
Mmmm... dat is genieten!
Er wordt overgegaan op een nieuwe etikettenlijn voor de glazen flessen van Biologisch-dynamische boerderij de Vijfsprong. In plaats van plaketiketten komen er nu halskraagwikkels over de fles.
Over de huidige etiketten waren ze bij de Vijfsprong niet meer tevreden, omdat de etiketten te vaak slordig geplakt waren of soms snel loslieten. Het afgelopen jaar heeft de Vijfsprong diverse malen ge-experimenteert met etiketten als stickers. Deze zaten weliswaar mooi op de fles, maar waren zeer slecht te verwijderen, waardoor het spoelen te veel tijd kostte. Naast tijd waren ze ook maar matig tevreden over de reinheid. Te vaak bleven er etiketresten achter en iedere fles wordt eerst handmatig schoongemaakt voordat hij in de spoelmachine gaat.
Bovenstaande maakt dat er verder rondgekeken is, en uiteindelijk bij een halskraagwikkel...
Met behulp van dit recept, van Winny van de Velhorst, zet je een heerlijke biologische pompoenrisotto voor 4 personen op tafel.
Ingrediënten - 4 personen:
• 300 gr parelrogge
• 1 oranje pompoen
• 1 theelepel salie
• scheutje koolzaadolie
• snuf peper en zout
• 1 ui
• Scheut...
Vanaf nu zijn de Weleda Body Lotions verkrijgbaar in een nieuwe, duurzame verpakking. De flessen zijn van 97% gerecycled plastic gemaakt en zijn 100% recyclebaar. Weleda Body Lotions zorgen voor een gehydrateerde huid, zoals de natuur het bedoeld heeft. Ze zijn 100% natuurlijk, vegan, bevatten diverse biologische plantenoliën, herstellen de natuurlijke huidbarrière en trekken snel in. Er is een passende lotion voor elk huidtype.
Het assortiment bestaat uit zes Weleda Body Lotions. Twee hiervan zijn nieuw: Verzachtende Body Lotion voor de gevoelige huid en Skin Food Body Lotion voor de (zeer) droge huid.
De andere vier Body Lotions hebben een vernieuwde formule. Deze formules zijn op basis van consumentenonderzoek qua geur en textuur geoptimaliseerd, waardoor ze voor de beste huidervaring...
De combinatie van getoast brood, met romige avocado en het warme zachte eigeel is een ware smaaksensatie die jij in de ochtend niet wilt missen. Verwen jezelf (en misschien wel iemand anders) met dit heerlijke ontbijtje!
Ontbijt of brunchgerecht 1 persoon, bereidingstijd 9 min., vega.
Bio boodschappenlijstje
1 snee boerenbrood
1 ei
2-3 eetlepels hummus
1/2 avocado in plakken
Stap 1: Rooster de boterham, bestrijk met hummus en leg er de plakken avocado op.
Stap 2 : Vul een pan met een inhoud van ca. 2 liter voor driekwart met water en breng dit aan de kook. Zet het vuur uit. Breek het ei in een kopje. Laat het ei in het water glijden en vouw met een houten spaan het eiwit over de dooier. Het makkelijkst gaat als je het ei heel voorzichtig tegen wand van de pan drukt. Laat het eiwit zo in 4-5 minuten...
Sinds 1921 ontwikkelt Weleda 100% natuurlijke en gecertificeerde verzorgingsproducten en geneesmiddelen en zijn ze voorloper op het gebied van duurzaamheid. Sinds de oprichting wordt er door Weleda naar gestreefd om de wereld een betere plek te maken. “Biodiversiteit, duurzaamheid en respect voor de mens en natuur maakt deel uit van onze wortels, en onze toekomst.”
De verbinding tussen mens en natuur is een van de grootste redenen waarom Weleda al 100 jaar kiest voor puur natuur. Bij Weleda geloven ze dat niets ons er beter laat uitzien en voelen als we ons verbinden met de kracht van de natuur. Om ervoor te zorgen dat ons ecosysteem in balans is, worden plantaardige ingrediënten gebruikt. Bovendien gaat het er bij Weleda niet alleen over hoe de planten worden geteeld, maar ook waar en wanneer ze...
Recept: quinoasalade met gegrilde groenten en vegan nuggets van ProLaTerre
08-06-2021
Deze salade heeft eigenlijk alles; groenten, granen, eiwitten en heel veel smaak! Makkelijk te maken en goed voor te bereiden, want als je de salade een paar uur, of zelfs een dag, eerder klaar maakt, is dit gerechtje nog lekkerder. Dan heb je alleen nog maar een paar minuutjes nodig om de Vegan Nuggets goudbruin en krokant te bakken en klaar is je maaltijd. Eet smakelijk!
2 personen, 20 minuten, hoofdgerecht
Ingrediënten
150 gram quinoa
2 rode uien
1/2 courgette
1 rode paprika
4 el (olijf)olie om in te bakken
160 gram ProLaTerre Vegan nuggets chicken style
1 limoen
peterselie (20 gram)
3 el extra vierge olijfolie
1 teentje knoflook
zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Kook 150 gram quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schep 2 rode uien in partjes, ½ courgette...
Plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen en het wordt ook steeds vaker in een negatief verband gebracht met onze gezondheid. Het gebruik van verpakkingen is soms onvermijdelijk, omdat deze belangrijke functies vervullen. Maar plastic verpakkingen zijn slechts een korte periode nuttig, terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde. Daarom willen wij het gebruik van plastic zoveel mogelijk terugdringen. Als het gaat om onze verpakkingskeuzes houden we rekening met het gemak voor u als klant, duurzaamheid, maar ook bijvoorbeeld voedselverspilling.
Steeds meer leveranciers maken gebruik van composteerbare verpakkingen. De folie én het etiket (materiaal, lijm, inkt) zijn volledig composteerbaar. Dit lijkt plastic, maar is het dus niet! Het materiaal wordt onder andere vervaardigd uit de...
Duurzame en pure producten, daar staat Meesters van de Halm voor
Biowinkel+
19-05-2021
Duurzame en pure producten, daar staat Meesters van de Halm voor. Mooi meegenomen: de producten zijn echt on-wijs lekker. Zo wordt wakker worden een feestje en zit je snel aan je, gezonde, biologische ontbijt!
Met respect voor mens en milieu
Met kennis, liefde en passie worden in Heeswijk-Dinther de mooiste ontbijtproducten door Meesters van de Halm gemaakt. Er wordt vandaag de dag nog volgens de oorspronkelijke filosofie van de oprichter gewerkt: met respect voor mens en milieu. Respect voor het milieu betekent Meesters van de Halm ook zo duurzaam mogelijk werken. Dit wordt gedaan door onder andere energie te kopen van Nederlandse zonne-energie van het dak van de IBN-groep (sociale werkvoorziening in Uden), warmte uit het eigen proces te hergebruiken en reststromen een tweede leven te geven als voer voor geiten of...
Opmerkelijk: zelfherstellend vermogen van een Demeter komkommer ten opzichte van een gangbaar exemplaar
Biowinkel+
08-03-2021
Verschil in herstellend vermogen na proef van 16 dagen
Hoe onderzoek je samenhang, veerkracht en zelfherstellend vermogen? Een simpel proefje – niet wetenschappelijk – was voor voedingskwaliteit-onderzoeker Paul Doesburg veelzeggend: hij had gangbare en biodynamische (herkenbaar aan het Demeter keurmerk) komkommers in plakken gesneden, weer in de oorspronkelijke vorm in cellofaan verpakt en in de koeling gezet. Na zestien dagen waren de gangbare komkommers bruin en drabberig. De biodynamische komkommers waren nog groen en alle plakken waren weer aan elkaar gegroeid. “Ik kon ze aan één kant beetpakken en dan bleef de komkommer heel, zoals de foto laat zien. En dit is geen trucage. Ook al is dit een eenvoudig proefje, het laat op een overtuigende manier zien dat biodynamische...
Is vegetarisch gezond en waar moet je dan op letten?
Biowinkel+
08-03-2021
PLANTAARDIG ETEN IS GEZOND
Vegetarisch eten is om diverse redenen een goed idee. Het is een duurzame keuze die niet alleen wenselijk is met het oog op dierenwelzijn en de toekomst van onze planeet, maar ook goed is voor de eigen gezondheid. Zo is aangetoond dat een vegetarisch eetpatroon, en een eetpatroon met minder vlees en meer plantaardige producten, zorgt voor een lagere bloeddruk en een lager risico op hart- en vaatziekten. Dus ook zonder vlees kan je heel gezond eten, want met de juiste plantaardige producten vervang je de voedingsstoffen uit vlees in een handomdraai.
DE VERSCHILLEN TUSSEN VEGA EN VEGANISTISCH
Vegetariërs eten geen vlees en vis, maar gebruiken wel producten van dierlijke afkomst waar geen dier voor hoeft te sterven. Veganisten eten geen vlees, vis en andere dierlijke producten zoals...
Rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten
Sinds vorig jaar wordt er biologische quinoa op een duurzame manier op Landgoed Velhorst geteeld. Hierdoor hoeft het super gezonde zaadje – dat van oorsprong uit Zuid-Amerika komt (net als de aardappel) – niet meer helemaal van de andere kant van de oceaan te komen. Dat scheelt aardig wat kilometers. Hiermee kunnen we onze missie voor gezonde, lokale en duurzame voeding waarmaken, met oog voor mens en natuur.
Quinoa is heel gezond voor lichaam en geest. Verschillende voordelen van quinoa:
1. Het zit boordevol goede stoffen
2. Het heeft een ontstekingsremmende werking
3. Bevordert spieropbouw
4. Het helpt je om af te vallen
5. Het beperkt de effecten van stress
6. Het is glutenvrij
7. Het verbetert de metabolische...
Gezonde noten passen in ieder dieet dankzij de hoge hoeveelheid vitamines en mineralen die noten bevatten. Hierbij kun je denken aan ijzer, zink, magnesium en calcium. Maar wist je dat noten ook vol zitten met de mineralen koper, selenium en kalium?
Om ervoor te zorgen dat jij jouw favoriete noot op zijn gezondst eet, is het belangrijk om hem zo puur mogelijk te eten. Let er bijvoorbeeld op dat de noot niet geroosterd of gebrand is, geen toegevoegde suiker , olie of toegevoegd zout bevat en dat de noot van een verse oogst is.
Het merk waarmee Biowinkel4you.nl gekozen heeft, is Horizon Natuurvoeding. Ze zijn gespecialiseerd in de productie van biologische notenpasta's en de import van biologische noten, zuidvruchten en zaden. Ze leggen de lat...
Wie kent ze niet, de biologische sappen van Schulp. Van appelsap tot krachtsap, ze maken het allemaal!
Klik hier om meer over de sappen van Schulp te lezen, maar bekijk vooral ook de fotoreportage hieronder.
De start van een nieuw teeltjaar bij Schulp
Er wordt gesnoeid in de boomgaard... De start van een nieuw teeltjaar, want snoeien doet groeien!
Ook hier het duidelijk te zien, lente op komst!
Voordat de lente echt begint wordt het snoeihout in de boomgaard versnipperd met de machine. Zo wordt het ter plekke gecomposteerd. Wel zo duurzaam.
In een half jaar tijd, van bloesem tot sapig fruit.
Lieveheersbeestjes zijn prachtig om te zien, maar ze zijn voor fruittelers vooral heel nuttig, omdat ze schadelijk insecten zoals bladluizen opsmikkelen.
De bomen worden...
In een recent onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing gaven 1000 consumenten (van 18 tot 64 jaar) hun mening over bio. Wat zijn hun drie belangrijkste redenen om bioproducten te kopen en te eten?
1. Bio is in evenwicht met de natuur
De absolute topreden om bio te eten is deze: ‘De biologische teelt verloopt in evenwicht met de natuur en met respect voor de aarde”. Bijna twee derde van de consumenten was het daarmee eens. Dit zeggen ze er zelf over: “Bio is ecologisch verantwoord en houdt rekening met biodiversiteit” en “Bio veroorzaakt minder ecologische impact, zowel bij productie als transport”. Duidelijke taal!
Niet echt een verrassing dat dit op 1 staat want het is het belangrijkste basisprincipe van de biologische landbouw! Zo werkt biolandbouw...
"Als je mooie chocolade wilt maken, moet je boeren daarvoor betalen"
15-02-2021
Chocolatemakers deelt missie en visie van Biowinkel4you.nl
Al jaren bevinden cacaoboeren in West-Afrika zich in een benarde positie. Een probleem waar veel grote spelers bij betrokken zijn en dat niet of nauwelijks lijkt te veranderen. Toch maken Rodney Nikkels en Enver Loke van Chocolatemakers positieve impact met hun chocolade. Hoe doen ze dat? En waarom is het nodig? In een artikel van MaatschapijWij vertelt mede-oprichter Rodney Nikkels alles over zijn visie en missie.
"Als je mooie chocolade wilt maken, moet je boeren daarvoor betalen. Cacao is een interessant gewas met veel verschillende smaakprofielen. Om die tot uiting te laten komen in je eindproduct heb je goede kwaliteit nodig. Dat kan alleen als de boer daar als vakman mee bezig is. En die kan dat alleen doen als hij daarvoor wordt...
Pluimveehouders van Demeter hebben gezamenlijk besloten om over te stappen op de Zweedse rechtop vangmethode voor hun kippen. Voor het welzijn van de legkippen is dit een grote stap vooruit.
Prijswijziging
Per 1 februari is er mede hierdoor, een prijsmutatie gekomen op alle eieren, meldt onze leverancier. Daarnaast wordt er ook komend jaar geinvesteerd in nieuwe ontwikkelingen om ten allen tijde voorop te blijven lopen t.o.v. reguliere biologische eieren én we een sterk en kloppend verhaal kunnen vertellen. De prijsmutatie heeft dus verschillende redenen die we hieronder toelichten.
EKO eieren
EU Bio regels: Door een wijziging in de regels zijn pluimveehouders genoodzaakt forse investeringen te doen óf minder kippen te gaan houden tussen nu en 1 januari 2023. Daarnaast een...
Over prachtige herkomst van het rundvlees en de zuivel van 'Zuiver zuivel' in onze webshop
Biowinkel+
01-02-2021
In de zomer van 2020 is dit leuke en interessante filmpje gemaakt op Demeter boerderij 'Natuurlijk Genoegen'. Er wordt gesproken over het bodemleven en de belangrijkheid voor de dieren, de mensen en het klimaat van een gezonde bodem. Gezonde dieren die grazen in natuurlijke weilanden zorgen voor gezonde melk en vlees. En dat proef je! Het (h)eerlijke vlees met het Demeter keurmerk én de zuivel van deze koeien is onder de naam Zuiver Zuivel verkrijgbaar in onze webwinkel.
Bekijk hier het filmpje
Nieuwe vrijloopstal en hooidroogschuur
Afgelopen jaar is de nieuwe vrijloopstal en hooidroogschuur in gebruik genomen. Na 33 jaar in de oude stal gemolken te hebben was deze toe aan vervanging. De c.a.85 blaarkopkoeien hebben het erg naar hun zin in de ruime vrijloopstal op een bodem van...
Weleda assortiment uitgebreid
Zorg goed voor jezelf of geef het als cadeau aan een geliefde
Al sinds het ontstaan van Weleda in 1921 maken ze verzorgingsproducten op basis van ingrediënten van 100% natuurlijke oorsprong. Dit garanderen ze via het NATRUE-kwaliteitslabel, het strengste internationale keurmerk voor natuurcosmetica en momenteel het enige label dat de garantie biedt dat een product uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat en volledig vrij is van synthetische geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, siliconen, ingrediënten van minerale oorsprong of genetisch gemanipuleerde ingrediënten.
Een van de belangrijkste functies van de huid is immers de barrièrefunctie: het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals schadelijke bestanddelen, vuil,...
Leuke opdracht in samenwerking met de Vrienden van Velhorst
Als het even kan, bieden we graag een helpende hand. Vorige week gingen we aan de slag voor de Vrienden van Velhorst met het stempelen en etiketteren van zakjes voor verschillende droogwaren. Niet voor iedereen is het uitvoeren van dit precieze werkje vanzelfsprekend maar samen komen we ver en jazeker.....het is gelukt! :)
Bij ons op de werkvloer werken mensen met verschillende lichamelijke beperkingen, wat maakt dat samenwerking en goede afstemming extra belangrijk is. We proberen maatwerk te bieden, in onze begeleiding én in ons werkzaamheden voor de klant.
Ben je, of ken je iemand die ook graag begeleid zou willen werken?
Neem gerust contact met ons op via 085-4013163